'Природа в кутия' - за личното преживяване на природата и общността от съмишленици

Зарина Василева 06 декември 2019 в 10:00 2564 0

Потънали в прахоляка на делника, истерията на трафика и умората на рутината, все повече се нуждаем от нещо, което да ни върне поне за час към плисналата се зеленина на планината или непрежалимото синьо на морето. Към цветовете и формите, които да събудят сетивата ни и да ни потопят в малко безвремие. Нещо като късче природа, което да ни стопли и усмихне, събирайки на едно място всичките ни любими вкусове и аромати. Нещо като „Природа в кутия“.

„Природа в кутия“ е проект на Фондация „Биоразнообразие“, и за разлика от всякакви модерни прочити, тук всяка дума си е точно на мястото. Следвайки своята основна мисия - да съхрани природните ресурси, да промени отношението към защитените територии и защитените видове, да открие възможностите, ползите и отговорностите към тях, Фондация „Биоразнообразие“ създава кутии – подаръци, които разказват чрез храната за съхранените обичаи и опазената природа. В тях се съдържат продукти от малки ферми, които пазят вкуса на българските традиции, но и носят в себе си нещо ново и необичайно.

Как порасна и се разви идеята от първия път, в който ви срещнахме с нея, разказва изпълнителният директор на Фондация „Биоразнообразие“ Румяна Иванова:

„Преди една година идеята ни наистина се събираше в една кутия. Сега мрежата от хора, с които работим се разрасна много, измислихме много нови вариации на кутиите, ние самите се променихме и пораснахме много.“

Сладка, солена, гурме, романтична, козметична, чаена – кутиите, с които можете да поканите природата на бюрото си или да подарите на скъп за вас човек са с изцяло натурален състав, изключително високо качество и гарантирана уникалност.

„Фермерите, с които работим са моята причина да правя кутията, те наистина са фантастични“, категорична е Румяна Иванова.

В началото кутиите се пълнят от земеделски производители, които живеят в много отдалечени райони. После към идеята се присъединяват и хора, които нямат нищо общо с фермерството, напротив – те живеят в големи градове, работят в офиси, но през свободното си време правят шипков мармалад или берат билки в планината. Всички те влагат толкова много средства и страст в това, което правят и продуктите им са толкова хубави и качествени, че от Фондация "Биоразнообразие" не само ги предлагат с гордост, но и са категорични, че не могат да се намерят никъде другаде.

„Всеки от нас по различен начин и по различна причина преживява природата. Ние я разбираме, усещаме, осъзнаваме, наслаждаваме, ползваме по много начини. Но това, което ни обединява е, че преживяваме природата като много лично нещо. И хората, които купуват кутията също се свързват с това лично преживяване и стават част от него“, убедена е Румяна.

За реализирането на тази и други, изпълнени със смисъл идеи, помощта от Български център за нестопанско право (БЦНП) е безценна за Фондация „Биоразнообразие“.

„Работим с БЦНП от доста години и тяхната инициатива за социално предприемачество се оказа изключителна възможност да тестваме своите бизнес идеи и да се научим как да правим нещата по най-правилния начин.
През последните години има много сериозен и неприятен натиск върху гражданските организации, а природозащитните организации, като най-силен носител на гражданското недоволство, пострадаха най-много. Моята лична мотивация аз изобщо да започна да мисля в посока бизнес, бе осъзнаването, че ако ние искаме да съществуваме и наистина да реализираме нашата мисия – да се грижим за природата, ние трябва да генерираме собствени средства“, споделя Румяна Иванова.

Не е изненадващо, че „Природа в кутия“ е сред първите, включили се в онлайн платформата ДарПазар, разработена съвместно от БЦНП и Аксенчър България. Тя надгражда програмата за социално предприемачество, като събира на едно място социалните предприятия, техните каузи и продукти с фирмите и хората, които търсят не просто подарък, а подарък с добавена стойност.

ДарПазар е място, където може да пазарувате с кауза различни продукти и услуги на социални предприятия. Те са групирани според каузата, която искате да подкрепите, или категорията продукти, която търсите. Организациите имат свой профил в платформата, за да разберете повече за това, което всъщност ще подкрепите, пазарувайки от техните продукти и услуги.

„Тази платформа е подарък. Тя наистина е дар, защото дава възможност на социалните предприятия да популяризират каузите си, да разширят мрежата си от контакти, както с потребители, така и помежду си. Нещо повече - тя стимулира социалните предприятия да усъвършенстват непрекъснато продуктите си. Но най-ценното от всичко е, че тя изгражда общност от съмишленици, обединява и надгражда постигнатото до момента“, убедена е Румяна Иванова.

Този материал е част от проект „Граждански Хъбове в университети: активизиране на гражданската енергия в подкрепа на гражданските организации“ (ACF/61), изпълняван от Български център за нестопанско право с партньорството на фондация „ОФФ Медия“ и финансиран от Фонд Активни граждани България (https://www.activecitizensfund.bg/) по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!