При добро поведение ще местят затворниците в общежития от открит тип

Антония Чорева 07 декември 2016 в 11:55 5254 1

Килиите в затворите трябва да са не по-малки от 4 квадрата, а на затворниците се предоставя възможност да излежават присъдата си близо до населеното място, в което живеят, за да са близо и да могат да поддържат контакт със семейството си.

Това реши парламентът, като прие промени в Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража.

Според промените вече при употребата на сила, помощни средства и оръжие, се предвижда въвеждането на стандарта „абсолютна необходимост“, съгласно който силата е абсолютно необходима, само когато се прилага при изключителни обстоятелства. Единствено изключение от този стандарт е употребата на белезници при конвоиране на лишени от свобода.

Промените предвиждат съдът с присъдата да определя единствено първоначалния режим на изтърпяване на наказанието в зависимост от наложеното наказание и личността на дееца, а не както досега да определя и типа затворническо заведение.

Предлага се възможност осъдения при добро поведение да поиска от началника на затвора преместване в затворническо общежитие от открит тип след изтичане на определен минимален срок от наказанието в затвор или затворническо общежитие от закрит тип.

Също така Комисия по изпълнение на наказанията прекратява дейността си, а вместо нея решението дали да бъде променена присъдата на затворника ще се взема от шефа на затвора.

Служителите на затвора, които участват в задържане под стража или по изпълнения по наказанията, ще държат тест за професионално и психологическо състояние.

Депутатът Хамид Хамид от ДПС обясни, че с предложеното надзирателите в затворите се превръщат в детски учителки. „Въвежда се едно изискване за доказване на абсолютна необходимост за намеса. Нека разберем, че в български
Той добави още, че групата ще предложи промени между първо и второ четене на закона, сред които да остане дейността на Комисията за разследване на наказанията, тъй като шефът на затвора няма сам да посмее да вземе такова решение. Друга промяна ще е да бъдат увеличени заплатите за служителите в затворите.

Депутатът от ГЕРБ Данаил Кирилов коментира, че с този законопроект се гарантират правата и свободите на гражданите и е съобразен с изискванията на Европейския съд.

"Състоянието на затворите и условията в тях бяха наистина много лоши, но в изпълнение на ангажиментите ни започна осъществяване на програма с цел да се подобрят местата", коментира той, като изрази мнение, че този законопроект е още една стъпка към това.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови