Президентът удостои с държавни отличия шестима изтъкнати учени

OFFNews 23 май 2022 в 12:16 1797 0

Румен Радев

Снимка Прессекретариат на президента Румен Радев

Президентът Румен Радев

В навечерието на 24 май - Ден на Светите братя Кирил и Методий, на славянската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, президентът Румен Радев удостои с висши държавни отличия шестима изтъкнати български учени, предаде БТА.

С орден "Стара планина" първа степен беше награден проф. Цочо Бояджиев за изключителния му принос в областта на науката и културата.

С орден "Св. св. Кирил и Методий" - огърлие, бяха отличени акад. Иван Попчев - за особено значимите му заслуги за развитието на математическата наука и информатиката, акад. Никола Съботинов - за особено значимите му заслуги в областта на науката, проф. д-р Петко Салчев - за изключителните му заслуги за развитието на системата на здравеопазването в България, проф. Милияна Каймакамова - за особено значимите ѝ заслуги за развитието на историческата наука, и проф. Стоян Караиванов - за особено значимите му заслуги за развитието на музикалното изкуство и културата.

Президентът заяви, че всеки от отличените е пример в своето поприще.

"Независимо че работят и творят в различни области, те всички са част от духовната и научна мощ на България, изградила и утвърдила нейния авторитет и далече извън границите на Родината", каза държавният глава.

По думите му с тяхната грижа за общото благо и просперитет тези учени и творци, слели талант и воля с умението да изграждат съвременни български научни школи, методики и патенти, постави градивното начало на следващото поколение строители на съвременна България.

"Нека имаме повече събития като днешното на признателност към нашите учени, защото стремежът на България да бъде просперираща и модерна държава може да бъде постигнат само с уважение и признателност към хората на науката и духа и към тяхната дейност", допълни той. 

Държавният глава каза още, че създадените от учените теории и модели за развитието на изкуствения интелект, на управлението на риска, на математическото моделиране, на утвърждаването на нашия духовен и културен облик са изключителни постижения, които ни дават все по-големи възможности да вземаме правилните решения в полза на обществото и да постигаме високите цели, които стоят пред нас.

Радев посочи, че удостояването с висши държавни отличия на наградените днес е израз на дълбоката признателност на обществото за техния професионализъм и отдаденост на възхода на родината.

"Стремежът на България да бъде просперираща и модерна държава може да бъде постигнат само с уважение и признателност към хората на науката и духа, и към тяхната дейност", заяви той. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!