Президентът: Само обединени можем да ковем съдбата си

OFFNews 06 септември 2016 в 10:25 6454 4

Снимка БГНЕС

Съединението показа, че щом сме обединени около правдива и достойна кауза, можем със самочувствие да ковем собствената си съдба, а не просто да гледаме отстрани, докато силните на деня решават вместо нас. Това се казва в обръщението на държавния глава Росен Плевнелиев по повод 131-ата годишнина от Съединението на Княжество България с Източна Румелия.

В тържественото си слово президентът отбелязва и че дълбоко вярва, че българинът продължава да носи в сърцето си идеалите на дейците на Съединението.

"Вярвам, че изминалите след тези ярки събития десетилетия не са отнели волята и не са сломили душата на народа ни, а напротив – калили са нашия характер, направили са ни по-мъдри и силни в отстояването на националните ни интереси, в изграждането на трайно духовно единство между всички българи у нас и по света", отбелязва държавният глава.

Следва пълния текст на обръщението на българския президент по повод празника:

На днешния ден препрочитаме една от най-светлите и паметни страници в новата българска история. С трепет си припомняме думите, които на 6 септември 1885 г. разтърсиха Европа: „Братя! Часът на нашето съединение удари!“.

Съединението на Княжество България с Източна Румелия бе дело дръзко, съдбоносно изпитание за волята на един млад и политически неопитен народ. Народ, който броени години след своето освобождение намери сили с високо вдигнато чело да се противопостави на егоистичните планове на Великите сили. Решителните действия на тогавашните български водачи и на цялата нация доказаха, че щом сме обединени около правдива и достойна кауза, можем със самочувствие да ковем собствената си съдба, а не просто да гледаме отстрани, докато силните на деня решават вместо нас.

Преди 131 години нашите предци издигнаха своя глас и показаха на света, че пред българския народ има само един път и те са готови да го извървят докрай – пътят на националното обединение, на стремежите на нашите възрожденци и революционери, на заветите на Апостола на свободата Васил Левски.

Дълбоко вярвам, че българинът продължава да носи в сърцето си идеалите на дейците на Съединението. Вярвам, че изминалите след тези ярки събития десетилетия не са отнели волята и не са сломили душата на народа ни, а напротив – калили са нашия характер, направили са ни по-мъдри и силни в отстояването на националните ни интереси, в изграждането на трайно духовно единство между всички българи у нас и по света.

Нека съхраним и предадем на потомството най-важните поуки от бурните дни на 1885 година - в наситения с изпитания свят единствено заедно, с обединения потенциал на целия народ, можем да вървим напред, да покоряваме най-стръмните върхове и да изпълним и най-отговорните национални задачи.

С благодарност и преклонение в цяла България отново ще прозвучат имената, проправили пътя на нашето Съединение. Ще си припомним онези неуморни радетели, които със смелост и себеотрицание, с мъдрост и мяра подготвиха неговото навременно осъществяване и защитиха това свято дело на бойното поле. Нека тяхната решителност и безкористност ни дават сили в стремежа да изградим модерна и просперираща България.

Поклон пред дейците на Съединението!

Да живее България!

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

20374

4

Стринка Минка

06.09 2016 в 23:57

И разединени пак можем да ковем.

14469

3

случайно прочетох

06.09 2016 в 17:12

Съдба не се кове!Тя не зависи от нас!
http://www.t-rechnik.info/home/search

13546

1

BARAСK OBANANA

06.09 2016 в 10:33

Съгласен съм че трябва да сме обединени. За това трябва президент обединител, а ти не си такъв.