Президентът: Нехайното отношение към армията подкопава държавността (снимки)

OFFNews Последна промяна на 06 май 2018 в 10:18 10655 0

Снимка OFFNews

"Храбростта не се проявява само на бойното поле. Днес трябва да преоткриваме всекидневната храброст на достойния човек. Храбростта да казваме истината, да браним демокрацията. Да въставаме срещу несправедливостта." - с тези думи президентът Румен Радев поздрави за празника 6-ти май гостите и военнослужещите на военния парад в София.

За първи път чуждестранна военна част взе участие в парада. Присъствието на македонската пехота беше договорено след среща на президента Румен Радев с македонския му колега Георге Иванов.

Президентът ги поздрави, а те му отвърнаха със "Здраво!" и "Ура!". 

Цялата реч на Радев: 

На Гергьовден отбелязваме Деня на Храбростта и празника на Българската армия. На кръстопътя на географията България е оцеляла 13 века. Когато силата на противника е сломявала нашия малоброен народ, силата на духа го е възкресявала дори след векове на робство.

За това Св. Георги, воин и християнски светец, е символ на непобедимата на воля и упование.

Точно век ни дели от края на Първата световна война. Последва я Втората, още по-унищожителна. До скоро светът вярваше, че ужасът от преживяното ще предотврати нови кръвопролития. Но те са факт по периферията на Европа и дори по улиците на Стария континент.

В свят, в който личният егоизъм се налага като мироглед, националните егоизми се завръщат.

А това ще рече нови рискове, сблъсъци и конфликти.

В този свят армията възвръща ролята си на действен гарант на сигурността и благоденствието.

България е стожер на мира. В нашия обременен с история регион. На съседите си гледаме като на приятели. И днес на жълтите павета ще приветстваме марша на нашите братя македонци.

Но българите трябва да осъзнаем, че свободата и суверенитетът не се гарантират с думи и декларации, а се обезпечават с достатъчни сола и доблест. Нехайното отношение подкопава държавността.

В миналото героизмът на българския войник често е плащал цената на политическата корист и далновидност.

За това неотложно трябва да помислим за хората и техниката, които са призвани да бранят България.

6-ти май не е само празник на българската армия. Той е ден на храборстта. България е била силна, когато е живяла под знака на доблестта и добродетелите.

Днес моралната криза е факт. Храбростта не се проявява само на бойното поле. Днес трябва да преоткриваме всекидневната храброст на достойния човек. Храбростта да казваме истината, да браним демокрацията. Да въставаме срещу несправедливостта.

Храбростта на достойния гражданин, който се бори с беззаконието и произвола.

За това благодарност към храбрите. Свободата на всяко общество, нашата обща свобода, се крепи на върха на тяхното копие. Честит празник на хората с пагони. Да живее България.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови