Президентът на Шипка днес за 144 години от епопеята

До 15 часа днес пътят Шипка-Бузлуджа ще бъде затворен за движение

OFFNews 21 август 2021 в 07:27 2372 0

Снимка Архив

Президентът Румен Радев ще участва в честванията по повод 144 години от Шипченската епопея. 

В 12.00 часа той ще приеме почетния строй на Националната гвардейска част на връх Шипка. Негово Високопреосвещенство Великотърновски митрополит Григорий и духовници от Българската православна църква ще отслужат заупокойна молитва в памет загиналите български опълченци и руски воини.

Радев ще произнесе слово, след което ще поднесе венец на Паметника на Свободата и ще отдаде почит пред паметта на загиналите герои за свободата на България.

От 16.20 часа президентът Румен Радев ще посети Историческия музей в Нова Загора, след което ще проведе среща с дейци на културата и общественици в Клуба на дейците на културата в читалище „Д. П. Сивков – 1870“. 

От 20.30 часа държавният глава Румен Радев ще участва в отбелязването на 118-ата годишнина от Илинденско-Преображенското въстание в местността Петрова нива, което се провежда под негов патронаж.

Президентът ще произнесе слово, след което ще се състои тържествената заря-проверка и ще бъде отдадена почит към паметта на загиналите въстаници. Във възпоменателната церемония в историческата местност ще участва и вицепрезидентът Илияна Йотова.

До 15 часа днес пътят Шипка-Бузлуджа ще бъде затворен за движение, съобщиха от МВР-Стара Загора във връзка с тържественото честване на 144 години от Шипченската епопея. Проходът няма да бъде затворен.

Предвид епидемичната обстановка в страната, тази година няма да се проведе възстановка на връх Шипка. Програмата включва поднасяне на венци на Паметника.

За да бъдат предотвратени допълнителни затруднения за преминаващите автомобили, е създадена организация за паркиране на автомобилите и автобусите, превозващи участниците в тържествата на пътя Шипка-Бузлуджа.

ОДМВР – Стара Загора апелира към всички водачи на МПС, които ще преминават през прохода Шипка по време на тържествата, да се движат с разумна скорост, с повишено внимание и да изпълняват стриктно указанията на полицейските служители.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови