През август морето вече е опасно за къпане

OFFNews Последна промяна на 19 август 2017 в 20:36 3882 0

През август морето вече е опасно за къпане

Снимка БГНЕС, архив

В средата на август в Черно море се появява голяма опасност от мъртво вълнение. Водните спасители предупреждават, че повечето инциденти през този месец са предизвикани именно от това природно явление, съобщава БНТ. 

То се дължи на североизточния вятър, който обръща времето и е предвестник на есента. Затова водните спасители съветват хората да не влизат много навътре в морето, до плуват близо до спасителите постове и да спазват предупредителните флагове на плажа.

Има промяна в температурата на водата, движение на водни маси, предизвикани от вятър, от промяна в температура, от дънни ями, вследствие вълните, които са изкопали, обяснява спасителят Вили Цеков. 

Мъртвото вълнение се забелязва трудно, може да сменя мястото си и не завлича към дъното, а навътре в морето. Има признаци, по които можем да го разпознаем - на няколко метра от брега се появява пяна върху водата. И все пак, ако се случи да ни хване мъртва вълна, спасителят съветва: 

Отпуснете се, тя носи покрай брега, не ви дава възможност да излезете, когато усетите че отслабва силата й, можете перпендикулярно да тръгнете към брега и да излезете от водата.

Опасни са и дънните ями, които обикновено се образуват близо до брега. За да предотвратят инциденти рано сутрин, спасителите обстойно оглеждат района и заедно преценяват какъв флаг да сложат.

Спасителите призовават хората да бъдат много внимателни в морето и напомнят, че влизането на червен флаг се наказва с глоба от 200 лева.

Очаква се плажовете да са пълни поне да средата на септември, ако времето се задържи топло. Затова нека бъдем бдителни, да се вслушваме в съветите на спасителите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови