Преп. Арсений Кападокийски извършил много чудеса

OFFNews 10 ноември 2019 в 06:26 2737 0

Църквата почита днес светите апостоли Ераст, Олимп и Родион, както и преп. Арсений Кападокийски. 

Те били от 70-те апостоли, които свети ап. Павел споменава в посланието си до римляните.

Ераст бил отначало иконом на Йерусалимската църква, а след това епископ на Пенеада. Олимп и Родион неотклонно следвали свети Павел и споделили с него смъртта в Рим по времето на император Нерон. За изключителни заслуги към хората и Бога някои от другите били избрани за епископи на различни градове и предано служили на хората. 

Свети Арсений Кападокийски е роден в село Фараса в Кападокия (Мала Азия) около 1840 г. Останал без родители в ранна възраст. Получил образование в семинария, на 26 години приел монашеско пострижение, а през 1870 г. бил ръкоположен за свещеник. Св. Арсений водел строг подвижнически живот и получил от Господа дар на прозорливост и изцеление. По неговата молитва се излекували хлухи, слепи, парализирани и бесновати. Предвиждал бъдещи изпитания, войни и изселването на малоазийските гърци от родната земя. Съпровождал своето паство при преселението през 1924 г. и починал скоро след пристигането си в Гърция.

Многобройните чудеса на свети Арсений, които той извършвал приживе, продължили и след смъртта му. Това довело до канонизацията на преподобния в лика на светиите през 1986 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови