Премиерът при кризисните щабове в Монтана и Враца заради наводненията

Пороите предизвикаха наводнения и в Гърция, има загинал човек

OFFNews 18 юни 2023 в 08:12 1687 0

Наводнения

Снимка БНТ

Обстановката постепенно се нормализира след наводненията

Премиерът акад. Николай Денков ще се включи в заседанията на областните кризисни щабове във Враца и в Монтана днес, поради влошената метеорологична обстановка в Северозападна България, съобщиха от правителството. 

Областните управители на областите Монтана и Враца са в готовност да евакуират жителите на врачанското село Хайредин и град Бойчиновци, селата Портитовци, Ерден, Кобиляк и Лечево, и ниските части на селата Мърчево, Владимирово и Грошмин. 

Нормализира се обстановката в село Нивянин, където вчера водите на река Скът се покачиха с около половин метър над критичната точка и се разляха в селото. Наводнени са мазета и дворове. Днес от община Борован започват оглед на щетите

"Критичната точка е 3,50 м някъде, вчера максимумът достигна 3,95 м, когато реката се разля. В момента е 2,70 м. Реката се прибира в коритото, отдръпва се от дворовете, сякаш този път, в последния момент, на ръба бяха да се повторят събитията от 2014, но слава Богу, Господ ни пощади", каза пред БНТ кметът на с. Нивянин Николай Христов.

"Успяхме да помогнем с пясък и чували. Днес ще огледаме щетите. Няма евакуирани хора, има само дворове, има доста мазета, наводнени от подпочвените води. Ще се окаже съдействие да бъдат отводнени ", увери Илиана Донкова, зам.-кмет на община Борован.

В община Хайредин, където е в сила частично бедствено положение заради повишеното ниво на река Огоста край Хайредин и Михайлово, обстановката също постепенно се успокоява. Изградени са диги, нивото на реката се следи.

Пороите засегнаха и съседна Гърция. Наводнения има и в района около Солун и Халкидики. Бедствието взе и жертва. Мъж е открит мъртъв в планината, след като е паднал в река. 

Реката, която преминава през Солун, е повишила нивото си, затлачила се е и е преляла. Наводнена е къща в близост. Живеещите в нея са успели да се спасят на по-горни етажи на жилището си.

На Халкидики има локални наводнения, но не се съобщава за жертви и пострадали.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки