Предвижда се увеличение на цените на общинските жилища в София

OFFNews 28 декември 2021 в 11:05 2633 0

Столичният общински съвет подготвя актуализация на цените на общинските жилища в София.

В момента двустаен общински имот в столицата може да бъде купен на стойност между 20 и 40 000 лева, а сделки с общински имоти в София не са правени в последните три години, предаде БНТ. 

Предвижда се пазарните стойности на общинските жилища да бъдат приближени до пазарните стойности на останалите имоти.

"Около 1240 са желаещите към ноември за закупуване на жилище. Предмет на това колко ще бъдат повишени цените и идеята е да се актуализират, а това ще реши работната група на СОС", каза арх. Ивайло Петков, който е председател на комисията по архитектура към Столичния общински съвет.

По думите му преди последното заседание на комисията е предложил политическите партии да актуализират списъците с участници в работната група, за да може актуализацията да е колективно решение.

"Идеята е да бъде справедливо спрямо пазарните цени по районите и кварталите на София", каза още той.

Според арх. Петков механизмът ще бъде справедлив, а подобренията в апартаментите ще бъдат отчетени, тоест, хората, които предвиждат да ги закупят за постоянно, няма да бъдат разочаровани.

"Засега критерият в наредбата е човекът да е живял повече от 5 години в София, след което има право да подаде молба към общинския съвет за закупуване на общинско жилище", обясни още той.

Общинските жилища в София са малко над 9000, а работната група в общинския съвет ще започне работа още в началото на януари.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!