Предложение: С колело в метрото безплатно, освен в пиковите часове

Общинският съветник от ДБ Владислав Панев с проект тротинетките да се превозват по всяко време

OFFNews 01 октомври 2020 в 16:43 4903 0

Велосипеди да могат да се превозват в метрото и крайградските автобуси безплатно през целия ден, с изключение на два часа сутрин и два привечер в пиковите за придвижване часове. 

Това предлага общинският съветник от ДБ Владислав Панев в доклад до Столичния общински съвет, който е публикуван за обществено обсъждане.

Идеята е да се регламентира превозът на велосипеди "в междинните вагони на метровлаковете и в крайградските автобусни линии, както и автобусна линия 314, по всяко време на денонощието, с изключение на делничните дни между 07:00 и 09:00 и между 17:00 и 19:00, при условие, че не замърсява превозното средство". 

На практика така се намалява действащата в момента забрана колело да се вкарва в метрото до 21 часа в делнични дни. 

Панев предлага още тротинетките да се превозват безплатно, при условие, че не създават неудобство за другите пътници. 

Получихме множество сигнали от граждани, че част от полицаите в метростанциите и контрольорите в обществения транспорт ограничават достъпа на гражданите, поради спорно тълкуване на настоящата наредба (превозът не е забранен към момента, но органите не правят разлика между велосипед и тротинетка), обяснява в мотивите си към доклада Панев. 

Предложението за въвеждане на безплатно превозване на велосипеди не създава никакъв риск за приходната част от бюджета на „Център за градска мобилност“ ЕАД, тъй като настоящият приход от това е изключително малък (липсва статистика), на фона на общите приходи от продадени превозни документи, уточнява общинският съветник от ДБ. 

Така се създава допълнителна възможност да се намали автомобилния трафик и да спомогне за утвърждаването на столицата като „зелен град“, с активни и здрави хора, пише още Владислав Панев. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!