Предложение: Регистрацията на коли вън от КАТ

OFFNews Последна промяна на 31 май 2018 в 19:52 3997 0

Снимка БГНЕС

Предложение за промяна на Закона за движение по пътищата предвижда регистрацията на нови коли да става в транспортното министерство, а не в КАТ. За това настояват от Института за пътна безопасност (ИПБ).

Промяната е била обсъдена на днешното заседание на междуведомствената комисия за безопасност на пътя. Искането на МВР е по този начин „Пътна полиция” да има отношение само към контрола, а транспорнтото мнистерство да има отношение към регистрацията на автомобилите и техническите прегледи, предава "Нова".

Предложено е да отпадне и задължението всички шофьори да имат вериги през зимата, то ще остане само за автобусите и камионите.

На заседанието бе обявена и статистиката за инцидентите на пътя от началото на 2018 година.

До 29 май тази година са настъпили 2 356 тежки пътнотранспортни произшествия със 185 загинали и 3044 ранени.

През първите 5 месеца на тази година са загинали 8 деца и са ранени 320. Със сравнение със същия период на 2017 година пътните инциденти са с 58 повече, ранените са повече със 189, но загиналите са с 37 по-малко, отчете началникът на отдел „Пътна полиция“ към Главна дирекция „Национална полиция“ комисар Бойко Рановски, цитиран от пресслужбата на МВР.

Тази година най-много произшествия са настъпили на територията на София-град /347/, Пловдив /344/ и Варна /226/. Най-малко катастрофи са станали на територията на Ямбол /15/, Търговище/16/ и Видин/19/.

Основните причини за инциденти на пътя са заради нарушение на водача - шофирането с несъобразена и превишена скорост, неправомерни маневри, отнемане на предимство, навлизане в летата за насрещното движение, шофирането след употреба на алкохол и наркотични вещества.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X