Предложение: Психотестовете на шофьорите на автобуси и таксита да са безсрочни

OFFNews 12 септември 2022 в 11:05 1806 0

автобус

Снимка БГНЕС-архив

Предложението е на Николай Найденов, зам.-министър на транспорта и съобщенията, а срокът за обсъждане е 30-дневен.

Проект за изменение и допълнение на Наредба №36 за изискванията за психологическа годност на кандидатите за придобиване на правоспособност за управление на моторни превозни средства предвижда психологическите тестове да станат безсрочни. 

Предложението е на Николай Найденов, зам.-министър на транспорта и съобщенията, а срокът за обсъждане е 30-дневен. 

С проекта се предвижда удостоверението за психологическа годност на шофьорите, извършващи обществен превоз на пътници и товари, да стане безсрочно, като само в определените случаи да се издава наново.

"През последните няколко години непрекъснато постъпват предложения от браншовите организации в областта на автомобилния транспорт с предложения за отмяна на това изискване. Статистиката показва, че за периода от 1 януари до 31 декември 2021 г. са регистрирани 72 077 психологически изследвания на 70 797 водачи на територията на цялата страна. Общият брой на лица, на които през 2021 г. не е издадено удостоверение, е 73 - 0,1 % от подложените през 2021 г. водачи", пише в мотивите си Найденов.

Според него няма причина да се предполага, че професионалните дейности по управление на превозни средства пораждат конкретни рискове за пътната безопасност, за да бъдат подлагани периодично на психологическо изследване тези водачи.

Найденов определя периодичното изследване като "допълнителна административна тежест за водачите и превозвачите, без да води до значително повишаване на пътната безопасност".

В проекта на наредба е предложено удостоверението за психологическа годност да се изисква и от водачите на автомобили за пътна помощ.

Психологическите тестове на таксиметрови и други шофьори са валидни три години, като при всяка ново постъпване на работа шофьорите трябва да притежават валиден тест. С предложението се предвижда и шофьорите, навършили 65-годишна възраст, да не се тестват всяка година. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови