Предложение: Планинари събират по левче, за да платят акцията на изгубилия се Тодор

Антония Чорева Последна промяна на 19 декември 2016 в 11:59 2859 3

В българската група на планинарите в социалната мрежа, която е представителна на планинарското общество у нас, трети ден активно се обсъжда темата за изгубилия се в Стара планина русенец Тодор Владимиров, който после се появи невредим.

Основният казус около Тодор е, че за акцията по спасяването му са похарчени близо 25 хиляди лева.

По-голямата част от членовете на планинарската група защитават Тодор. Мнението им е, че той е истински планинар и се е справил сам в ситуация, в която много други хора не биха се справили в планината.

В групата дори има призив, ако Тодор бъде накаран да плати разходите, както се поиска от него, членовете на групата да съберат пари: „20 хиляди е тази група по 1 лев. Когато се научим да сме единни, ще бъдем много силни...“.

„Ако се наложи да плаща каквито и да било пари, аз съм с него и ще помогна, както и колкото мога!!“, написа друг членуващ в групата.

Много планинари смятат, че нападението срещу Тодор не е редно и е важно, че той е жив. Реакцията на обществото в групата е наричана „скотска“, „нечовешка“.

„Тодоре ако четеш, брат ми. Прости ни!“, пише друг планинар.

„В очите и душата на Тодор има много планина. Във вените му тече планинска кръв! Тоя пич знае как да оцелее в издигнатите земи. Качил се е горе малко да си почине от шибаните правила, закони, ограничения на тази изкуствено генерирана цивилизация на идиоти. Горе животът е по-простичък и истински, а долу...“, пише планинарка.

Вчера Тодор Владимиров се извини и разказа (тук можете да прочетете неговия разказ) как се е борил в планината, за да оцелее. Искрено той заяви, че няма пари да плати тази голяма сума, тъй като е строител със заплата 600-700 лева и ако трябва ще лежи в затвора, но няма как да намери толкова голяма сума, за да плати акцията по издирването му в Стара планина.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

9031

3

pln

19.12 2016 в 16:15

Мдааа... Чакаме сметката за Петко Сертов....
Иначе, така спряганата застраховка, покритие за спасителна операция е до 500лв, максимално агрегирано покритие (включва и зъболечение, болнично и лекарства) 10000лв.

8162

2

sawall

19.12 2016 в 13:04

В идеалния случай, тези операции трябва да се финансират от застраховката на планинаря (която не е скъпа). Но все пак трябва да има и резерви, планинската спасителна служба не може да фалира всеки път когато някой с по-малки финансови възможности се загуби в баирите около Горно Нанадолнище... За хората, които живеят в района, да не говорим.

25481

1

Izalina

19.12 2016 в 12:25

Нямам представа как се финансира ПСС, нито пък останалите служби за търсене и спасяване, ама според мен това е прекалено. Ако няма благоприятно развитие една подобна акция какво? А щом има хепиенд всеки път ли ще се начукват канчетата на спасените да си плащат?
Нещо сбъркано ми е цялото.

Петко Сертов колко цака? Само питам.