Предложение: Глоби за медиите и потребителите в социалните мрежи, ако публикуват кадри с насилие над деца

OFFNews Последна промяна на 01 февруари 2022 в 18:35 3110 0

Снимка Архив

Директорът на столичното 51 СУ " Елисавета Багряна" Асен Александров предложи налагане на санкции за медии и потребители в социалните мрежи, които разпространяват кадри с насилие от и над деца.

Това стана по време на заседание на парламентарната Комисия по въпросите на децата, младежта и спорта.

Поводът за предложението е случаят от ж.к. "Лагера" в столицата, където няколко 14 и 15-годишни деца пребиха ученик и качиха видеото в интернет. Пострадалото дете е ученик в 51 СУ "Елисавета Багряна".

"Случаите на агресия и жестокост сред деца зачестиха тревожно. Тук говорим и за агресията, която се показва и налага в интернет пространството. Трябва да инициираме законодателни промени. В редица държави законодателят е помислил върху това - в Италия е забранено деца до 14 години да качва видеа с насилие. Важно е да излезем с ясни и конкретни решения", заяви председателят на комисията Иван Ченчев (БСП). 

Директорът на 51 СУ "Елисавета Багряна" Асен Александров обясни, че е изпратил писма на много институции. Той цитира отговорите на две от тях: от министерствата на образованието и на вътрешните работи. По думите му от МОН са отговорили, че работят за превенцията, а от МВР - в три страници са посочили мерките срещу разпространяване на порнография и насилие. 

Александров даде предложения за налагане на наказания, когато се разпространяват видеа с насилие над деца:

- Налагане на забрана за разпространение на кадри в интернет и в медии. При нарушение да има глоба в границите на 10-20 хиляди лева 

- Финансови санкции от 5 до 10 хиляди лева за разпространяващите или за родителите им, ако разпространяващите са малолетни

- Медиите, които съобщават за кадрите, да са задължени да информират какви могат да бъдат санкциите и наложените наказания за извършителите и разпространителите

- Заличаване на вече разпространените видеоматериали с насилие

- Създаване на рубрика на сайта на МВР, в която да се изпращат сигнали - с цел нарушителите да бъдат установени по IP адрес и подвеждани под отговорност. Създаване и на рубрика в сайта на МВР, в която да се описват с инициали нарушителите и евентуалните санкции. 

- Училищата да бъдат уведомявани от МВР за извършени от ученици нарушения на обществения ред. Да се създаде бюлетин, чрез който училищата да информират институциите, за които кандидатстват учениците, за нарушение на обществения ред 

Председателят на Държавната агенция за закрила на детето Елеонора Лилова обясни, че от извършените проверки през 2021 г. е установено, че има нужда от координация и подобряване на работата на местно ниво. Увеличават се случите на насилие в сравнение с миналата година - общо за 2021 г. са 499, а за 2020 г. - 383. 

"Миналата година сме изпратили над 15 000 сигнала, от които са разследвани 8. Към ГДБОП – над 1500", каза от своя страна Георги Апостолов от Центъра за безопасен интернет.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови