Предизборно предложение: Селата с 200 души население да могат да си избират кмет

OFFNews 21 юли 2019 в 09:35 2834 0

В навечерието на местния вот отново промени в Изборния кодекс. Само три месеца преди изборите депутатите предлагат и селата с 200 души население да си избират кмет.

В момента прагът е 350 души. Група депутати с различни убеждения са се обединили около тази идея, защото все повече села се обезлюдяват и броят на гласоподавателите там пада.

Става дума за 500-600 селища, които ще могат да си изберат кмет, който познава проблемите”, обясни Спас Панчев, предава БТВ.

„Народът трябва да има човек, който да ги представлява и управлява, няма по-хубаво нещо от това”, коментира Славчо Атанасов.

Опозицията припомни, че през годините е внасяла също подобно предложение.

„Колкото повече хора избират своите управници, толкова по-добре, нашите предложения са били за 150 – 200 човека”, каза Георги Свиленски.

Според ГЕРБ обаче идеята е дискусионна, защото дори при регистрирани 200 души, реално в някои населени места живеят по 50.

„Ще изпаднем пак в парадокса да има 20 души, гласували за кмет в някои от населените места”, смята Тома Биков.

И още предложения за промяна – от ДПС настояват правителството да закупи, а не да наема машини за гласуване за президентски и европейски избори и да ги проверява стриктно.

„Последващият одит да се извършва от ДАНС – как са използвани машините, как е използван софтуерът”, заяви Хамид Хамид.

Дали депутатите ще успеят да променят Изборния кодекс отново не е ясно, защото до местните избори остават около три месеца.

Въпреки това, само до момента внесените проекти за промяна на правилата за вота са четири.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови