Преди острова: Три фалшиви новини, които не успяха да изкарат Борисов от релси

Юлиан Христов 28 юни 2018 в 13:07 13966 5

Преди острова: Две фалшиви новини, които не успяха да изкарат Борисов от релси

Случаят около фалшивата новина, според която българският премиер Бойко Борисов си е купил гръцки остров, повдигна много въпроси. Единият от тях е, защо премиерът реагира на една очевидно фалшива новина, без източник и автор.

Може би случката щеше да остане незабелязана, ако премиерът не беше излял гнева си от анонимната публикация, а като резултат се стигна до сваляне на едно от най-гледаните предавания на Нова тв. Последва поредното непоискано обяснение от Борисов за това как той няма нищо общо с цензурата и автоцензурата в медиите, а от там и поредната реакция на Нова тв с позиция.

В същото време, не по-малко скандални твърдения не провокираха у премиера такъв гняв. 

Ето три от тях:

№1: "Двете каки" и къщата на любовница в Испания

Записите на разговори между висши магистрати - Владимира Янева, бивш председател на Софийския градски съд (СГС) и Румяна Ченалова, бивш съдия  в същия съд, бяха омаловажени от премиера, който ги определи като разговор между "две каки". Записите бяха регулярно пускани от сайта "Биволъ", а в един от тях се говори за това, че Борисов купил вила на своя любовница в Барселона за баснословната сума от 1.5 млн. евро. 

... ся, има една, на която ѝ купи къща в Барцелона за милион и половина евро! Има една друга, тя ходи в „Шервиньо“, забраих ѝ името как се казваше, която беше на един негов много близък приятел от „Котараците“ жена. Как се казваше не мога да се сетя в момента. Както и да е. Тя му беше протокол, обяснява Владимира Янева.

Съдийката показва дори много добра осведоменост за личния живот на Борисов, като обяснява, че към втората си любовница Борисов нямал особено отношение и тя му била "като за едното чукане".

Последвалата реакция на Борисов дойде повече от месец след публикуването на записите: "Ако ми намерят къща в Барселона - да я вземат", каза лаконично премиерът. Изобщо цялата афера беше неглижирана от Борисов, така както неглижирана остана и случката със записите с шефа на митниците Ваньо Танов, от които ставаше ясно, че премиерът настоява за прекратяване на проверка в складове на бизнесмена Михаил Михов, станал популярен като Мишо Бирата. По-късно от прокуратурата прекратиха разследването по случая, а официалните заключения от експертизите показаха, че записите са манипулирани.

№2: 50 млн. долара за българския премиер

За разлика от неоткриваемата гръцка новина за острова на Борисов, до днес може да бъде прочетена статията $50 млн для болгарского премьера (50 млн. долара за българския премиер, бел. ред.). Материалът е на онлайн изданието "Московский Монитор" и е с дата 26 септември 2016 година. Въпреки че е разпространена от непопуполярен сайт и е препечатана от няколко руски медии, статията все пак не е анонимна, за разлика от материала за острова, и под нея се е подписал Константин Седелников.

В текста се обяснява, че Бойко Борисов е получил пари от шефовете на руската ВТБ Банк, за да не се намесва правителството в разправиите за собствеността върху БТК – Виваком. 

Реакция от страна на премиера за тези твърдения няма и до момента. Тогава няколко български издания определиха статията като атака срещу българския премиер.

№3: Борисов и Пеевски "делят баницата"

Борисов не реагира и на твърденията в интервю на Цветан Василев пред "Капитал", че той и Пеевски "делят баницата" и "дърпат конците" на големите сделки. 

Вероятно единственият път, когато Борисов е реагирал на изказвания на бившия собственик на КТБ, е след твърденията на Василев, че двамата са се срещали в Банкя. Тогава банкерът молил Борисов за помощ, за да бъде предотвратена вървящата по това време атака срещу банката му. Само два дни след това Бойко Борисов потвърди за срещата.

"И няма да ми повярвате, но се заклевам, че той дойде да ми се извини за това, което са ми причинили тази година, каза той пред журналисти", като се прекръсти.

До момента няма реакция на премиера и от последното интервю на Василев, в което ексбанкерът заявява, че Борисов няма да излезе цял от "мъртвата хватка на Пеевски". 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6109

3

Azarael

28.06 2018 в 15:56

Не мога да разбера що за паразит е този ВОВ LOB
в този сайт, след като прави две публикации тук,
които своевременно се изключват !?
Ако сте гледали вчерашното извънредно предаване
на Сашо Диков по Евроком щяхте да видите от къде
идват милионите на ГЕРБ, защото излязоха компетентни
хора които представиха за това съответните документи !
Защото тази партия е създадена с парите на бившата БКП
съхранявани в Дойче Банк, като сметката е била лично на
името на Първия наш Партиен и Държавен Ръководител.
И тъй като Боко е бил пръв негов приближен и селяка от
Правец е видял в него сродна душа на която може да се
довери, съответно е предал кодовете на сметката и
принадлежащото към тях Пълномощно за достъп !
Така през 2008 година чрез фондацията Конрад Аденауер
са прехвърлени около 1/2 милиард в деноминирани левове
в сметките на новосъздадената партия ГЕРБ . . .
Това събитие ми прави връзката, когато евреина Бронщайн
/Ленин/ с един вагон злато бе пратен от Германия в Русия за да
вдигне ВОСР