Quantcast

Правозащитни организации предупреждават, че ГПК ограничава правата на пострадалите при катастрофи

OFFNews Последна промяна на 02 юли 2018 в 13:18 2448 0

Правозащитни организации предопруждават, че ГПК ограничава правата на пострадалите при катастрофи

Промените в Гражданския процесуален кодекс (ГПК) ограничават правата на пострадалите при катастрофи. В позиция на Българска асоциация на пострадали при катастрофи се посочва, че с предложените изменения в ГПК се ликвидира правото на избор, което потребителите имат съгласно сега действащите разпоредби на закона.

Действащите разпоредби на ГПК дават правото на избор на всеки български гражданин, в качеството му на потребител, да избере пред кой съд да предяви своя иск срещу застраховател, банка, мобилен оператор и т.н. – пред съда по неговия постоянен адрес или пред съда по седалището на ответника, уточняват от организацията.

Предложените изменения в разпоредбите на чл. 113 и чл. 115, ал. 2 от ГПК задължават потребителя да търси правата си само и единствено в съдилището по личния му постоянен адрес, което на практика ще доведе до ограничаване на достъпа му до правосъдие.

Ако предложените промени в ГПК влязат в сила, то ще се стигне до блокиране на делата с години. Една от причините, които биха довели до това е липсата на достатъчно вещи лица на много места в страната. В много от съдебните райони в страната броят на вещите лица е изключително оскъден, което често довежда до неоправдано забавяне на делата, се казва в позицията.

Ако въпросната промяна бъде въведена, тя ще бъде свързана с допълнителни разходи за адвокатски услуги за застрахователи, банки, мобилни оператори, което неминуемо ще доведе до повишаване на цената на задължителната застраховка „Гражданска отговорност“, банковите такси и таксите на мобилните оператори.

В тази връзка на 3 юли от 11:00 ч. в БТА ще бъде представен и Доклад за извършена проверка на Инспектората към Висшия съдебен съвет за 2018 г. Организатори са Българска асоциация на пострадали при катастрофи, Федерация на потребителите в България, Българска асоциация за закрила на пациентите, Асоциация Активни потребители.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !