Правосъдие за всеки със 7 въпроса към политиците за съдебната реформа

OFFNews 19 март 2021 в 12:42 1362 0

Инициатива "Правосъдие за всеки" кани политически партии и коалиции, които участват в парламентарните избори, да заявят своите идеи и ангажименти по темата за реформата в съдебната система.

"Вече няма съмнение, че темата за реформа в правосъдието излезе на преден план в обществото. Показаха го безпрецедентните протести през изминалата година, в които за първи път беше поискана оставката на главния прокурор", се мотивират от инициативата.

Засега покани са изпратени до Демократична България, „Има такъв народ", коалиция „Изправи се! Мутри вън!" и Българска социалистическа партия. Срокът за участие е 25 март, след което ще бъдат обявени резултатите от кампанията на "Правосъдие за всеки" - "Поеми ангажимент за съдебна реформа". 

Ето и въпросите, на които политиците трябва да отговорят:

1. Къде в приоритетите си за началото на дейността на следващото НС поставяте съдебната реформа чрез конституционни промени?

2. Какви са вашите конкретни предложения и как мислите да осигурите конституционно мнозинство за тяхното приемане?

3. Ако вашите идеи не пораждат съгласие за приемането им, то бихте ли подкрепили предложения и на друга партия/коалиция с цел постигане на общо съгласие?

4. Бихте ли подкрепили евентуален конституционен проект на президента, ако той е разумен и може да обедини реформаторските сили?

5. Ще продължите ли да настоявате за незабавната оставка на главния прокурор и тази на ВСС преди избора на нов главен прокурор? Ще настоявате ли за разделяне на ВСС или за намаляване на парламентарната квота в него, на колко човека и при какви условия и параметри да се избират номинираните?

6. Възприемате ли идеята на ИПВ за отпадане на длъжността главен прокурор, дори и това да не се случи веднага?

7. Кога, в какви срокове и по какъв ред трябва да се закрият специализираните съдилища според вас?

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови