Правителството се отблагодари на СУ с 18 млн. лв. за провалените протести

Александра Маркарян 12 февруари 2014 в 07:54 9825 25

Софийският университет

18 млн. лв. е благодарността на правителството към Софийския университет за провалените протести на студентите.

Сумата е почти равна на 1/3 от целия годишен бюджет на СУ за 2014 г. (43.335 млн. лева), който бе и увеличен спрямо миналогодишния.

Парите под формата на допълнително държавно финансиране към вече определения бюджет на висшето училище ще бъдат пренасочени от централния бюджет към СУ тази година, предвижда проект на постановление на Министерския съвет. Той е предложен от министъра на образованието Анелия Клисарова и на финансите Петър Чобанов, от когото основно зависи прокарването му.

Документът е публикуван на сайта на Министерството на образованието и науката за обсъждания, които ще продължат до 24 февруари.

Според проекта на правителственото постановление 18-те милиона трябва да отидат за обновяване на учебно-клиничната база на Медицинския факултет на СУ.

В доклада си до премиера и министрите Клисарова и Чобанов защитават предложението си по следния начин:

„Приемането на проекта на акт ще осигури възможност за оптимално функциониране на учебно-клиничната база към Медицинския факултет на Софийски университет „Св. Климент Охридски“ с оглед качествено изпълнение на отговорната задача – подготовката на бъдещите медицински специалисти на Република България. Медицината е едно от най-бързо развиващите се направления на човешката дейност, тя е високотехнологична и иновациите в нея са постоянни. По тази причина, за да се постигне високо качество на медицинското образование следва да бъдат направени сериозни инвестиции.
...
В областта на образованието, това не би могло да бъде постигнато без намесата на държавата и без нейната подкрепа. Така за сметка на предвидените капиталови разходи по централния бюджет за 2014 г. за обновяването на учебно- клиничната база и приоритизиране на възможностите, държавата ще направи инвестиция днес, за да получим инвестиция утре в лицето на бъдещите млади медицински кадри. Подпомагайки възможността за правилно структуриране на учебните помещения и закупуване на специализирана апаратура за диагностика и лабораторни изследвания, ще се постигане единство между учебен процес, диагностично-лечебни дейности и научни изследвания, които в крайна сметка ще са в интерес на пациентите.“

Възстановяването на Медицински факултет в Софийския университет (създаден през 1917 г. и отделил се като самостоятелна Медицинска академия (днес МУ-София) през 1950 г.) бе съпътствано със скандал и една зам.-министерска оставка.

В края на 2003 г. правителството на НДСВ с премиер Симеон Сакскобургготски и министър на образованието доц. Игор Дамянов приема решение за възстановяването на Медицинския факултет в СУ. Това се случва по волята на тогавашния ректор и настоящ председател на Националната агенция за оценяване и акредитация проф. Боян Биолчев и въпреки изричното несъгласие на ресорния зам.-министър – проф. Камен Веселинов (бивш дългогодишен ректор на Техническия университет в София и настоящ председател на Патентното ведомство).

Откриването на факултета става в разгара на дискусии и недоволство от прекомерно големия брой висши училища в България. Това е и един от аргументите против възстановяването на факултета на проф. Веселинов. Другият е, че на фона на много добре развитата мрежа от медицински университети у нас се отваря факултет, за чието качество съществуват основателни притеснения. Основното от тях беше, че СУ на практика няма преподаватели по специализираните медицински дисциплини.
В знак на протест срещу решението на правителството тогава проф. Камен Веселинов подаде оставка като зам.-министър.

Днес тези страхове и дискусии за качеството на преподаването очевидно са забравени. Министрите на образованието и на финансите Анелия Клисарова (бивш ректор на Медицинския университет - Варна) и Петър Чобанов пишат в доклада си, че с решението на кабинета „Сакскобургготски“ и възстановяването на факултета „са възстановени традициите в качественото образование на медицински кадри у нас“.

OFFNews потърси по-подробна информация от СУ за това как ще бъдат изразходвани средствата.

"Предвидените средства са за развитието на Медицинския факултет на Софийския университет "Св. Кл. Охридски", който трябва да отговаря на европейските изисквания на обучение.

Амбицията на Софийския университет е в следващото издание на Рейтинговата система на висшите училища Медицинският факултет да заеме първо място", отговориха от Алма матер.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!