Правителството се отблагодари на СУ с 18 млн. лв. за провалените протести

Александра Маркарян Последна промяна на 12 февруари 2014 в 07:54 9355 25

Софийският университет

18 млн. лв. е благодарността на правителството към Софийския университет за провалените протести на студентите.

Сумата е почти равна на 1/3 от целия годишен бюджет на СУ за 2014 г. (43.335 млн. лева), който бе и увеличен спрямо миналогодишния.

Парите под формата на допълнително държавно финансиране към вече определения бюджет на висшето училище ще бъдат пренасочени от централния бюджет към СУ тази година, предвижда проект на постановление на Министерския съвет. Той е предложен от министъра на образованието Анелия Клисарова и на финансите Петър Чобанов, от когото основно зависи прокарването му.

Документът е публикуван на сайта на Министерството на образованието и науката за обсъждания, които ще продължат до 24 февруари.

Според проекта на правителственото постановление 18-те милиона трябва да отидат за обновяване на учебно-клиничната база на Медицинския факултет на СУ.

В доклада си до премиера и министрите Клисарова и Чобанов защитават предложението си по следния начин:

„Приемането на проекта на акт ще осигури възможност за оптимално функциониране на учебно-клиничната база към Медицинския факултет на Софийски университет „Св. Климент Охридски“ с оглед качествено изпълнение на отговорната задача – подготовката на бъдещите медицински специалисти на Република България. Медицината е едно от най-бързо развиващите се направления на човешката дейност, тя е високотехнологична и иновациите в нея са постоянни. По тази причина, за да се постигне високо качество на медицинското образование следва да бъдат направени сериозни инвестиции.
...
В областта на образованието, това не би могло да бъде постигнато без намесата на държавата и без нейната подкрепа. Така за сметка на предвидените капиталови разходи по централния бюджет за 2014 г. за обновяването на учебно- клиничната база и приоритизиране на възможностите, държавата ще направи инвестиция днес, за да получим инвестиция утре в лицето на бъдещите млади медицински кадри. Подпомагайки възможността за правилно структуриране на учебните помещения и закупуване на специализирана апаратура за диагностика и лабораторни изследвания, ще се постигане единство между учебен процес, диагностично-лечебни дейности и научни изследвания, които в крайна сметка ще са в интерес на пациентите.“

Възстановяването на Медицински факултет в Софийския университет (създаден през 1917 г. и отделил се като самостоятелна Медицинска академия (днес МУ-София) през 1950 г.) бе съпътствано със скандал и една зам.-министерска оставка.

В края на 2003 г. правителството на НДСВ с премиер Симеон Сакскобургготски и министър на образованието доц. Игор Дамянов приема решение за възстановяването на Медицинския факултет в СУ. Това се случва по волята на тогавашния ректор и настоящ председател на Националната агенция за оценяване и акредитация проф. Боян Биолчев и въпреки изричното несъгласие на ресорния зам.-министър – проф. Камен Веселинов (бивш дългогодишен ректор на Техническия университет в София и настоящ председател на Патентното ведомство).

Откриването на факултета става в разгара на дискусии и недоволство от прекомерно големия брой висши училища в България. Това е и един от аргументите против възстановяването на факултета на проф. Веселинов. Другият е, че на фона на много добре развитата мрежа от медицински университети у нас се отваря факултет, за чието качество съществуват основателни притеснения. Основното от тях беше, че СУ на практика няма преподаватели по специализираните медицински дисциплини.
В знак на протест срещу решението на правителството тогава проф. Камен Веселинов подаде оставка като зам.-министър.

Днес тези страхове и дискусии за качеството на преподаването очевидно са забравени. Министрите на образованието и на финансите Анелия Клисарова (бивш ректор на Медицинския университет - Варна) и Петър Чобанов пишат в доклада си, че с решението на кабинета „Сакскобургготски“ и възстановяването на факултета „са възстановени традициите в качественото образование на медицински кадри у нас“.

OFFNews потърси по-подробна информация от СУ за това как ще бъдат изразходвани средствата.

"Предвидените средства са за развитието на Медицинския факултет на Софийския университет "Св. Кл. Охридски", който трябва да отговаря на европейските изисквания на обучение.

Амбицията на Софийския университет е в следващото издание на Рейтинговата система на висшите училища Медицинският факултет да заеме първо място", отговориха от Алма матер.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13.02 2014 в 01:08

И как, моля, СУ провали протестите?! Грешката на Илчев беше, че още при първата окупация не повика жандармерията. Тогава поне щеше да има повод за рев до Бога.

12.02 2014 в 21:50

Силна е вярата на ректора Илчев в партията любима. Доверие и пак доверие. Необичайно, защото е известно, че курвите вземат парите предварително. Но пак ще повторя, доверие в партията любима е имал Илчев.

12.02 2014 в 21:44

Някакъв минимален процент от цялата сума отиваше и за издръжката на Студентски съвет. И бъдещите политици ще се облажат

12.02 2014 в 19:22

мммм, вомитус!!!!! вирусът поля атакува. все пак, за предпочитане пред кутев-вирус!

12.02 2014 в 19:06

Отдавна ме сърби едно подозрение - че с ник Поля дращи из форумите самият Тампон Путев. Има нещо дълбоко извратено и същевременно много типични в това да се преоблича в женски ник и да се впуска из нета на лов за души. Сега обаче съм объркан - дали с този ник не влизат повечко хора и така да му придават една енциклопедичност. Например, днес може да са пратили в този ник облечен самия Ректум на СУ да се защитава?

12.02 2014 в 18:39

И защо да се затруднявам? Интернет публикации колкото щеш. Това, което цитирам е от Вести. Въпросът е, че тук се манипулира съвсем като по книжките на Оруел :)

12.02 2014 в 17:38

Поля 16:56 12 фев 2014

Виждам, че се затрудняваш с намирането на информация. Да ти помогна, че явно Кути се е вбесил от ниските резултати и ви е натирил на амбразурата. Такава масовост и активност е нямало от студентската окупация. :) Нека, лощо няма. Част от откраднатите пари чрез вас пак ще влезнат в икономиката.
http://www.minedu.government.bg/opencms/export/sites/mon/left_menu/documents/documentsproject/2014/proekt_doklad_PMS .pdf

12.02 2014 в 16:56

Споко, WWW, четат им групово 1984 (на Оруел)... Ама тя истината се оказа друга:

"Министерският съвет прие днес постановление, с което отпусна допълнително близо 21,5 млн. лв. за увеличаване на държавната субсидия за университетите. Това съобщи образователният министър Анелия Клисарова след днешното заседание на кабинета.

Общо 33 ВУЗ-а ще получат допълнително пари. Софийският университет ще вземе над 3,5 млн. лв., Медицинският университет в София ще вземе над 3 млн. лв., а също толкова ще отидат и при Техническия университет в София. За УАСГ ще бъдат дадени допълнително над 1,35 млн. лв. Малко над половин милион лева ще отидат за НСА, а УНСС ще вземе 685 980 лв.

На практика са увеличени коефициентите на базата, на които се раздават парите по някои професионални направления като "Педагогически науки", "Природни науки, математика и информатика", "Технически науки", "Аграрни науки и ветеринарна медицина" и "Изкуства". ВУЗ-овете, които първо място в класирането по тези професионални направления, въз основа на комплексната оценка, ще са с по-висок коефициент и ще получат повече пари.

На днешното си заседание кабинетът отпусна и 40 млн. лв. за държавни гаранции за студентските кредити. Към момента 4 банки отпускат такива кредити. Обикновено студентите взимат около 2000 лв., за да си плащат студентските такси и около 3000 лв. за издръжка. Лихвите на тези кредити не би трябвало да надхвърля 7%, заяви образователният министър. През тази година се очаква да се погасяват 1094 кредита."

12.02 2014 в 16:53

Не сте коректни - дадоха парите приоритетно за педагогическите специалности. При това не е "благодарност", а е много отдавна планирано - още от правителството на ГЕРБ.

12.02 2014 в 16:21

Offnews имат ново кредо - идеологическата коректност преди обективността. Ако не бяха увеличили бюджета за образование, просто щяхте да смените заглавието с нещо от рода на: "Наказаха СУ с орязан бюджет". Къде ги обучавате тези редактори? Да не им четете групово "Винету"? :)))