Правителството с нова изненада - отпада изискването в комисиите за ТЕЛК да работят лекари от всички специалности

OFFNews 20 октомври 2019 в 09:28 5531 0

Промяна, която влиза в сила от януари догодина, ще засегне сериозно решенията за ТЕЛК - отпада изискването в комисиите да работят лекари по всички видове специалности, съобщи Нова тв.

Проблемът идва от недостига на специалисти в цялата страна. За кадровия дефицит в системата на медицинската експертиза признават и здравните власти. „Лекарите специалисти в България са изключително малко на брой и практически няма как да бъдат осигурени в ТЕЛК съставите”, посочва д-р Цветолюба Генкова от дирекция "Медицински дейности" в МЗ.

Затова от догодина ТЕЛК комисиите ще могат да работят и без специалисти по конкретното заболяване. „С възможност за заменяемост, така че да създадем по-голяма гъвкавост”, казва още тя.

Лекари от ТЕЛК обаче предупреждават, че промените ще доведат до нови проблеми. „Трудности в обективизиране на оценката, тъй като ги няма тези специалисти и това ще затрудни повече работата на ТЕЛК-овете. Колкото по-тесни са специалистите, толкова по-обективна ще е оценката”, каза Никола Петров.

От здравното министерство уверяват, че липсата на тесни специалисти няма да е в минус на пациентите. „Няма как това да доведе ощетяване. На практика, това, което трябва да решат ТЕЛК съставите е въз основа на една пълна и достатъчно подробна медицинска документация”, категорична е Цветолюба Генкова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!