Правителството прие отчет за бездомните кучета, осиновени са 22,5% повече

OFFNews Последна промяна на 27 октомври 2021 в 14:51 476 0

Броят на осиновените безстопанствени кучета у нас се е увеличил с 22,5% през миналата година спрямо 2019 г. и с над 30% спрямо 2018 г. Регистрираните приюти за кучета са 54. 

Това показват данните в приетия от правителството днес Отчет за изпълнение на Националната програма за овладяване на популацията на безстопанствени кучета на територията на България за периода януари-декември 2020 г., съобщиха от Министерски съвет. 

При изпълнение на общинските програми за овладяване на популацията на безстопанствени кучета в страната са заловени 20 432 броя кучета, от които 5 553 броя са осиновени. Най-голям процент кучета с нов дом са в областите Бургас, Габрово, Перник, София град, Силистра, Стара Загора и Русе. 

Отчита се положителна тенденция за осиновяване на български животни и в чужбина. С цел прилагането на единен подход, гарантиращ спазването на разпоредбите на действащото европейско и национално законодателство, е разработена Стандартна оперативна процедура за сертифициране при транспортиране на домашни любимци с търговска цел, която е публикувана на сайта на Българската агенция по безопасност на храните.

В условията на разпространение на пандемията от COVID-19, за изминалата година се забелязва сериозен ръст в броят на изоставените домашни любимци, предимно кучета и котки, показва още отчетът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови