Правителството одобри промени по Програмата за развитие на селските райони

OFFNews 13 януари 2021 в 13:34 889 0

Правителството одобри десето изменение на Програмата за развитие на селските райони (ПРСР 2014 - 2020 г.), с което се цели осигуряване на средства за договаряне на заявления по вече стартирали процедури, както и нови мерки от Програмата.

С изменението се осигурява балансирано и ефективно насочване на финансовият ресурс по Програмата, в съответствие със заложените стратегически цели и приоритети на национално и европейско ниво. 

С част от прехвърлените средства в размер на 42 млн. евро ще бъде обявен прием на проектни предложения по подмярка "Широколентова инфраструктура, включително нейното създаване, подобрение и разширяване".

Предвиждат се промени в текстовете на площните мерки от програмата, свързани с агроекология и климат, биологично земеделие, Натура 2000 и хуманно отношение към животните. Целта е да се актуализират нивата на подпомагане, като се прецизира насочването на помощта към земеделските стопани, получаващи средства по тях.

С изменението на програмата се разширява обхвата на подпомагане по мярката "Плащания по "Натура 2000" и Рамковата директива за водите"  относно включването на нови защитени зони по Директивата за опазването на дивите птици и по Директивата за опазване на естествените местообитания и на дивата флора и фауна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews