Правят лифт между крепостта Царевец и Арбанаси

ОFFNews Последна промяна на 26 юли 2015 в 16:40 5785 4

Снимка БГНЕС

Дългогодишната идея за изграждане на лифт между средновековната крепост Царевец във Велико Търново и архитектурно-историческия резерват Арбанаси отново е на дневен ред.

Очаква се следващата седмица Общинският съвет в града да даде съгласие за стартиране на процедура за устройствен план и прединвестиционни проучвания на бъдещата въжена линия, съобщава БНР.

Още през 2004-2005 година са правени проучвания и четири варианта за трасето на лифта. Според избраната тогава разработка началната станция е в подножието на Царевец , а до нея се слиза с асансьор от Балдуиновата кула в крепостта.

Предвижда се крайната станция да е до телевизионната кула в Арбанаси. На двете точки ще има паркинги за коли и автобуси,нови спирки на обществения транспорт и търговски обекти. Разчетите са кабинковата въжена линия да превозва по около 700 туристи на час, като при пътуването те ще наблюдават красивата панорама на Велико Търново и Арбанаси.

Според прогнозите новите проучвания и съгласуването на проекта с всички институции,включително и с Националния институт за недвижимите паметници на културата, ще отнемат повече от година. Община Велико Търново ще търси европейско финансиране за изграждане на тази нова туристическа атракция.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

27.07 2015 в 19:16

Кошмар!

26.07 2015 в 21:14

Абе какъв лифт от Арбанаси, то там няма един паркинг дори, като дойдат автобуси с туристи няма къде да спрат из тесните улички, спират кой къде свари и запушват цялото движение...

26.07 2015 в 20:50

Хубаво да пораздрусат скалите на Арбанаси, понеже строежите на мутренски палати не бяха достатъчни. Така окончателно ще разпукат стените на уникалната църква от 13 век.

26.07 2015 в 19:14

В моя роден град, който се намира на 40 км от Търново, лифтът е още по-необходим. Половината кръчми се намират на единия баир, а другата половина на другия. Хората трябва да преодоляват нечувани трудности, докато стигнат до заветното питие. Отдавна съм предложил да се построи лифт от Хижата през Кафето на центъра до Ралица и Чучура, ама кой да чуе?
Познайте кой град е това!