Правят лифт между крепостта Царевец и Арбанаси

ОFFNews 26 юли 2015 в 16:40 6884 4

Снимка БГНЕС

Дългогодишната идея за изграждане на лифт между средновековната крепост Царевец във Велико Търново и архитектурно-историческия резерват Арбанаси отново е на дневен ред.

Очаква се следващата седмица Общинският съвет в града да даде съгласие за стартиране на процедура за устройствен план и прединвестиционни проучвания на бъдещата въжена линия, съобщава БНР.

Още през 2004-2005 година са правени проучвания и четири варианта за трасето на лифта. Според избраната тогава разработка началната станция е в подножието на Царевец , а до нея се слиза с асансьор от Балдуиновата кула в крепостта.

Предвижда се крайната станция да е до телевизионната кула в Арбанаси. На двете точки ще има паркинги за коли и автобуси,нови спирки на обществения транспорт и търговски обекти. Разчетите са кабинковата въжена линия да превозва по около 700 туристи на час, като при пътуването те ще наблюдават красивата панорама на Велико Търново и Арбанаси.

Според прогнозите новите проучвания и съгласуването на проекта с всички институции,включително и с Националния институт за недвижимите паметници на културата, ще отнемат повече от година. Община Велико Търново ще търси европейско финансиране за изграждане на тази нова туристическа атракция.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!