Повечето украински бежанци искат да започнат работа и да не са в държавни бази

От понеделник тръгват анкетьори, които ще ги насочват къде да се настанят

OFFNews 12 май 2022 в 16:00 2665 1

Мариана Тошева

Снимка БГНЕС/Архив

Мариана Тошева - председател на Държавната агенция за бежанците

Повечето украински бежанци у нас са заявили, че не искат да останат в общински и ведомствени сгради след 31 май - когато мярката за 40 лева на хотелиерите отпада. Над 70% от бежанците искат да започнат работа. 

Това заяви председателят на Държавната агенция за бежанците и ръководител на Оперативната координационна група към Министерския съвет на брифинг Мариана Тошева. 

Тя обясни, че повечето от украинските бежанци са поискали да не бъдат настанявани в държавни бази, а някои са посочили, че ще напуснат страната след 31 май. Тошева коментира, че непоискалите да бъдат пренастанени са обяснили, че искат да живеят самостоятелно и са готови да плащат наем. 

По думите й около 10% от влезлите у нас украинци са заявили, че няма да започнат работа, ако няма кой да се грижи за децата им. 

Мярката за настаняване в хотелите, обявена до 31 май, няма да бъде продължена. Тази мярка имаше две страни - хората, бягащи от войната, да намерят сигурно и безопасно място и да се подпомогне българската икономика, допълни председателят на ДАБ. 

"Над 8 милиона са вътрешно разселените украинци, а 50% от тях са в Източна Украйна. Граждани на третите държави, които са били в Украйна, са 195 300 души. Те са напуснали страната и също могат да се ползват от временната закрила в държавите членки на ЕС", каза още Тошева. 

Напусналите заради войната граждани на Украйна вече наближават 6 милиона души. Пристигналите у нас към 12 май са 252 826, а 148 591 от тях вече са напуснали България. 41% от влезлите остават у нас - 104 235 души. Регистрираните по временна закрила са 102 522 или почти 100% регистрирани по временна закрила. 

България е на първо място по брой лица, получили временна закрила. 40 658 са децата, жените са 50 000. 436 са непридружените непълнолетни. 

"До края на седмицата ще стартира дигитална платформа у нас, която ще събира данни колко от украинските граждани имат намерение да останат в България, тъй като някои вече са заявили, че ще напуснат страната след 31 май. Според данни от ново проучване около 70% от оставащите у нас имат нагласа да започнат постоянна работа. 10% ще започнат работа, при условие че има кой да се грижи за децата им", посочи Тошева. 

По думите й ще се събират данни като образователен ценз, да започнат работа и т.н. "Ще има екипи от анкетьори, които тръгват от понеделник, за да допълват информацията. На база информация ще се довърши логистиката за настаняване на украинците извън хотелите", посочи още Мариана Тошева. 

Над 1700 служители от МВР са преминали интензивно обучение за работа със системата за бежанците, в резултат на което над 92% от украинските граждани вече са със статут за временна закрила, каза зам.-министърът на МВР Стоян Темелакиев.

Създадена е подгрупа за координация действията на властите и гражданския сектор с цел превенция трафика на хора и подпомагане на бежанците.

Към момента няма данни за случаи на трафик на хора сред украинските бежанци. Проверяват се всички влизащи в страната МПС, има над 229 работни места в 120 пункта

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови