Пострадали в катастрофи искат 2 г. затвор за гонки на пътя

OFFNews 15 август 2015 в 11:55 2697 0

Българската асоциация на пострадали при катастрофи предложиха законодателни промени, чрез които гонките на пътя да се наказват със затвор.

Те предлагат промените да се направят в Наказателния кодекс или в Указа за борба с дребното хулиганство.

Предложените промени в НК са в чл. 325, като към определението за хулигански действия се добави нова алинея, квалифицираща автомобилното хулиганство – автомобилни гонки, нерегламентирани състезания със залози, шофиране „дрифтинг“, безпричинно шумно форсиране на двигателя и др.

Да се добави и текстът: "Всичко това по своята същност представлява действия, грубо нарушаващи обществения ред, изразяващи явно неуважение към обществото", искат от Асоциацията.

Наказанието за хулиганство по НК е затвор до 2 г. или пробация и обществено порицание. Ако при хулиганската проява е имало и съпротива срещу орган на властта или представител на обществеността, изпълняващ задължението си по опазване на обществения ред, или е изключително цинично или дръзщо, наказанието може да е до 5 г. затвор.

Автомобилното хулиганство може да бъде включено и в Указа за дребното хулиганство, по който санкцията се налага бързо и ефективно (до 24 часа) от дежурен съдия, а осъдения веднага може да се задържи за 15-дневен срок в поделенията на МВР.

"Няма държава в света, дори и от третия свят, която да не може да се справи с всеки вид престъпност, стига да има разум и воля", убедени са от асоциацията.

"Ако все пак младите хора с бензин в кръвта имат нужда от адреналин, нека държавата, местните власти и бизнеса да осигурят подходящи и безопасни места за това. Има десетки пустеещи писти, плацове на военни поделения, които са подходящи и бързо биха могли да се пригодят за тази цел", съветват от Българската асоциация на пострадали при катастрофи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews