Посолството на Русия към София: Навални е наша работа. Не ни се месете във вътрешните дела

OFFNews 23 февруари 2024 в 12:53 6014 17

посолство
Руското посолство.

Българското Министерство на външните работи е привикало на среща временно управляващ посолството на Русия у нас по повод смъртта на опозиционния лидер Алексей Навални. Това стана ясно от съобщение във Фейсбук на Московската мисия у нас.

Ведомството на Мария Габриел изобщо не информира, че е предприело такава, иначе логична, но закъсняла стъпка.

Ето какво гласи коментарът на посолството на Русия:

"На 23 февруари т.г временно управляващ Посолството на Русия в България беше поканен на разговор в МВнР на България.

По време на срещата българската страна изрази очаквания относно изясняване на причините за смъртта на А. Навални, а също така сподели някои тенденциозни оценки за политическата ситуация в Русия във формата на вече познатите западни клишета.

От своя страна подчертахме, че ситуацията около А. Навални е изключително вътрешен въпрос на Русия и всякакви опити за оказване на натиск върху властите на страната не са нищо повече от намеса във вътрешните работи. Акцентирахме, че преди да се правят изявления по този въпрос, е необходимо да се изчакат резултатите от разследването, което се извършва от компетентните органи в пълно съответствие със законодателството на Руската Федерация."

Освен наглия тон на прессъобщението на Московската мисия, прави впечатление, че на срещата не е отишла Елеонора Митрофанова, а "временно управляващ". Само преди ден тя бе в София и поднасяше цветя на паметник по повод Деня на защитника на Отечеството.

По-късно и от МВнР съобщиха, че посланикът на Руската федерация Елеонора Митрофанова бе извикана на среща в Министерството на външните работи по повод смъртта на руския опозиционен лидер Алексей Навални, но на срещата се явил Валентин Солодкин, временно управляващ посолството.

Пред него бе направен демарш, с който се изразява възмущението на българската страна от смъртта на руския опозиционния лидер Алексей Навални на 16 февруари 2024 г. в наказателната колония в Сибир, където бе несправедливо изпратен, казват от ведомството.

От българска страна е бил отправен призив властите в Москва да проведат незабавно максимално прозрачно, задълбочено и обективно разследване, включително с ангажирането на независима международна комисия, и да изяснят всички обстоятелства, свързани със смъртта на А. Навални.

Изразено бе очакване в най-кратък срок виновните лица да бъдат подведени под наказателна отговорност. Отправен бе апел тленните останки на А. Навални да бъдат незабавно предадени на семейството, което да бъде свободно да организира погребална церемония, заявяват още от Външно.

Българската страна също така е призовала настоятелно за незабавното и безусловно освобождаване на всички други политически затворници, включително на Юрий Дмитриев, Владимир Кара-Мурза, Иля Яшин, Алексей Горинов, Лилия Чанишева, Ксения Фадеева, Александра Скочиленко и Иван Сафронов, както и правозащитници, журналисти и антивоенни активисти, произволно задържани за мирно упражняване на човешките им права и противопоставяне на водената от Русия агресия срещу Украйна.

Изразена бе загриженост относно условията им на задържане и бе припомнено на руските власти, че забраната на изтезанията е абсолютна според международното право.
От българска страна бе изразено дълбоко безпокойство от неотслабващите систематични репресии срещу руското гражданско общество, демократични сили, политическа опозиция и критичните гласове в Руската федерация и извън нея, и бе заявена непоколебимата съпричастност на България към тях, казват още от МВнР.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

19

dolivo

23.02 2024 в 20:12

Я да затворим дипломатическата мисия на Мордор, че си е наша земята. Докато си е наша.

3714

18

GB

23.02 2024 в 18:52

То и

*** истинските паметници (премахнати под ваш диктат), и
*** пропагандните ви символи (платени и изградени с наш, народен труд) са си наша работа!

Тоест ВИЕ "Не ни се месете във вътрешните дела"!

625

15

1215

23.02 2024 в 15:31

Тези изроди само остъкляване ще ги вразуми.Който остане ,де.

2550

14

alfakentavur

23.02 2024 в 15:31

Емигрирай в тази много независима "държава"
Сигурно е много хубаво там.

705

13

Kalki

23.02 2024 в 15:18

Не виждам нищо 'нагло' в тона на прессъобщението. Все пак, РФ е независима държава (дори много независима).

345

12

Джендо Джедев

23.02 2024 в 14:53

Пфффффхахахаха, рашетата за пореден път викат "Дръжте крадеца!". Крайно смешни клоуни!

345

11

Джендо Джедев

23.02 2024 в 14:53

Д-р Хаусс,

"СЕди дома, чЕти шок,
КАжи ми шубе ли те е, бе, мишок!"

Тая песничка помниш ли я? Е, като че ли за теб е писано това.

1973

10

autogentile

23.02 2024 в 14:14

По-притеснителното е че от кочинката се опитват да ни казват кои паметници да махнем и кои можем да оставим- ето това е истинската намеса във вътрешните работи на суверенна държава. Аз иначе отдавна се чудя какво точно прави това посолство във “неприятелска страна”- не е ли време да го закрият, че да може и тетката да се посвети на отглеждането на арпаджик и домати някъде из Свердловск.
 
X

Да помогнем на украинските деца!