Последен ден за безплатно паркиране: Въвеждат синя зона и във Варна

OFFNews Последна промяна на 12 август 2018 в 11:26 4597 0

Последен ден за безплатно паркиране: Въвеждат синя зона и във Варна

Днес е последният ден, в който във Варна може да се паркира безплатно. От утре се въвежда синя зона в центъра на града, съобщава БНТ.

Според някои шофьори обаче паркоместата в централната градска част са намалели драстично след въвеждането на зоната и за тях е истинско предизвикателство да намерят дори платено място.

Недостигът на паркоместа във Варна е дългогодишен проблем, който през летния сезон се задълбочава.

От общината заявиха, че целта на зоната е да има ред в паркирането, а не шофьорите масово да спират върху тротоари и пешеходни пътеки. Проектът "Сина зона" вече е изменен няколко пъти, за да се създаде удобство на хората.

"Има улици, които бяха направени в синя зона. След проверка и анализ, бяха махнати от синята зона. Процесът е непрекъснат", коментира Младен Иванов, управител на Общинско предприятие "Паркинги и синя зона".

Минималната глоба за нарушители е фиш от 20 до 50 лева, 200 лева струва спирането на място за хора с увреждания. Нарушители има, не само българи - румънски автомобил, например, който е спрян на тротоара пред училище.

"Чужденците няма как да бъде установено това уведомление, доколкото знам. Към момента го оставят колегите на чистачката на автомобила. Трябва да бъде установено нарушението на място и тогава се глобяват. Другият вариант е да бъдат репатрирани", каза още Иванов.

Приходите от синя зона ще бъдат инвестирани в ремонт на улици и тротоари. До 2 години тя ще обхване и широкия център във Варна. А от 13 август зоната става платена и на всички нарушители ще бъдат поставяни скоби.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови