Поскъпват 'баровските' номера на колите

OFFNews 02 май 2018 в 12:35 11075 0

Снимка СБА

Кабинетът реши да увеличи таксата за избор на регистрационен номер на автомобил, защото търсенето било силно, а специалните номера - ограничен брой. 

Четири еднакви цифри в номера вече ще струват 1500 вместо 1000 лева. За табели с комбинация от цифри „аа-вв“, „ав-ва“ и „ав-ав“, където „а“ и „в“ са различни числа от 0 до 9, както и за регистрационен номер с комбинация от четири цифри по желание ще се плаща по 300 лв. вместо досегашните 30 лв. и 50 лв.

Правителството направи промени в Тарифа №4 за таксите, които се събират в системата на МВР по Закона за държавните такси.

Част от промените произтичат от измененията в Закона за чужденците в Република България, приети в края на миналата година. Те са свързани с определянето на такси за получаване на право на продължително пребиваване със срок до 4 години от притежателите на „синя карта на ЕС“ и членовете на семействата им, за пребиваване на член на семейството на гражданин на Съюза, за продължително или постоянно пребиваване на член на семейството на български гражданин, който не е гражданин на ЕС.

Променят се и такси, събирани по Закона за движението по пътищата.

Определят се единни такси за първоначална регистрация на пътни превозни средства (ППС), за промяна в регистрацията на ППС със смяна на табели при регистрационен номер и за възстановяване на регистрацията на ППС с прекратена регистрация. Във всички тези случаи таксата е 35 лева.

Утвърдена е и единна такса за промяна на регистрацията на ППС без смяна на табели с регистрационен номер - 20 лева. Според сега действащия ред се заплащат отделни такси за заявление за регистрация, за идентификация и проверка на техническата изправност, за издаване на свидетелство за регистрация, монтаж на табели и т.н. Въвеждането на единна такса за различните видове услуги по регистрация на ППС ще облекчи гражданите и ще стимулира заплащането на услугите чрез ПОС-терминални устройства, с които са оборудвани всички пунктове за регистрация в звената „Пътна полиция“ при СДВР и областните дирекции на МВР в страната.


Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови