Посетете Дните на астрономията в обсерваторията на СУ

OFFNews Последна промяна на 13 октомври 2018 в 10:01 2090 0

Снимка БГНЕС

Астрономическата обсерватория на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ по традиция ще се включи с разнообразна програма за малки и големи в световните дни на астрономията.

От 16.00 до 22.00 часа днес, при ясно небе, са предвидени наблюдения на Слънцето, Луната и Марс с няколко телескопа. Най-малките ще могат да посетят Детския кът на Space Academy. Всички посетители на обсерваторията в Борисовата градина в столицата ще имат възможност да разгледат най-старата обсерватория в България и да научат повече за научните и образователни дейности на катедра „Астрономия“ във Физическия факултет на Софийския университет от специално подредена изложба.

Малки и големи ще могат да задават въпросите си на астрономите в Университетската обсерватория, съобщиха от университета. Предвидени са и следните кратки популярни лекции на достъпен език: Представяне на Космическата академия за деца Space Academy (Тихомир Димитров, магистър-астроном - „Астрономия и популяризация на астрономията“); История на астрономията през последния век (Георги Максимов, студент-магистър по „Астрономия и популяризация на астрономията“); Пътуване до Марс (Тихомир Димитров, магистър-астроном - „Астрономия и популяризация на астрономията“); Покоряване на Космоса (Людмила Филипова, студент-магистър по „Астрономия и популяризация на астрономията“); Слънчеви и Лунни затъмнения (Ганчо Ганчев, докторант към катедра „Астрономия“); Живот във Вселената: Въпрос на късмет? (Борислав Михайлов, студент-магистър по „Астрономия и популяризация на астрономията“); Тайните на Плутон (Никола Каравасилев, докторант към катедра „Астрономия“); Първи стъпки в астрофотографията (Венцислав Крумов, студент-магистър по „Астрономия и популяризация на астрономията“); Обръщане на полюсите на Земното магнитно поле – риск за живота (Милен Цеков, гл. ас. в катедра „Метеорология и геофизика“).

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови