Полицаи и надзиратели опънаха палатки пред Министерството на финансите

OFFNews 01 април 2022 в 15:14 1122 0

Снимка БТА

Полицаи и надзиратели излязоха на протест с искания за увеличение на заплатите с 25%, както и цялостна реформа в силовото ведомство, а не „на парче”. Пред сградата на финансовото министерство те опънаха палатков лагер. 

Организатори на протеста са Синдикалната федерация на служителите в МВР и синдикатът на служителите в затворите. По-рано те публикуваха позиция, в която казват, че протестират заради липса на напредък и реални действия за промяна и подобряване на политиката по доходите в МВР, реализирана от управляващата коалиция, както и отказа от подходяща индексация в Министерство на правосъдието (МП).

"Протестът не е политически. Той е свързан с това, че ние не приемаме политиката по доходите в МВР и начина, по който то в момента се "реформира". За нас категорично реформа няма. Това са двата основни пункта, които застъпва протестът", обясни Илия Кузманов от Синдикалната федерация на служителите в МВР пред NOVA. 

След 20 февруари, когато проведохме нашия протест с много ясни искания, имахме срещи с министър-председателя, няма абсолютно никакво движение по темата. Не случайно сме избрали днешния ден. Ние сме го нарекли "ден на политическата истина", каза още той. 

По думите му "нещата остават непроменени", а протестиращите не приемат политиката по доходите в Министерството на вътрешните работи, съответно и в Министерство на правосъдието. Според него към момента реформа в МВР няма. Приоритетните теми, заложени в приложение 10 на коалиционното споразумение след първите 100 дни на правителството категорично заявяваме, че не се работи по тях и не се изпълняват", каза още Кузманов.

Преди началото на протеста тази сутрин премиерyt Кирил Петков се отби да поговори с участниците в него, които по това време бяха започнали да изграждат палатките пред финансовото министерство.

При демонстрантите отиде и министърът на правосъдието Надежда Йорданова, която увери служителите на МВР, че в момента се прави функционален анализ. Именно на негова база ще се прави преценка какво да се промени в заплащането на служителите в затворите и в “Съдебна охрана”. Това може да стане с актуализацията на бюджета през лятото, каза тя.

Снимка: БТА

Заместникът на Йорданова Емил Дечев припомни, че вече се работи по две наредби за допълнително материално стимулиране.

След срещата при шатрата на протестиращите Йорданова ги покани на среща, предаде БТА.

Снимка: БТА

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови