Показаха архива на Желю Желев, дарен от дъщеря му (снимки)

OFFNews 09 юни 2015 в 21:20 4152 0

Снимка Булфото/Стоян Марков

В Държавната агенция „Архиви“ беше показан личният архив на президента Желю Желев, дарен от дъщеря му Станка Желева.

Архивът обхваща периода от наалото на 60-те години на миналия век до смъртта на Желев, като той е обявил желанието си архивът му да бъде предаден приживе.

В архива са включени документи от Сдружение „Обществен комитет за екологична защита на Русе“, Сдружение „Екогласност“, програмни декларации на СДС и др., както и снимки от срещи на Желев с папа Йоан Павел II, Франсоа Митеран, Лех Валенса и др.

Твърде малко са сега документалните свидетелства за Българския Преход. Без архива на президента Желев трудно би могла да бъде написана цялата история на последния четвърт век, заяви директорът на Агенцията доц. д-р Михаил Груев.

Много от политическите партии и държавни институции през последните 25 години не предават своите документи. Дано това дарение стимулира и други все още живи политически актьори от Прехода да дадат документите, с които разполагат, подчерта доц. Груев.

Нямай никакво колебание да предам архива на баща ми, защото той беше публична личност и всичко, което правеше, е за всички, нямаше от какво да се срамува и да крие. Той следваше своите убеждения да прави неща в името на останалите. Затова смятам, че мястото на архива му е именно тук, каза Станка Желева, цитирана от БНТ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови