Quantcast

Погват хиляди длъжници, които не са си платили в общините

OFFNews Последна промяна на 27 декември 2014 в 17:20 10516 6

Погват хиляди длъжници, които не са си платили в общините

Общинските данъчни погват хиляди длъжници, които досега са избягвали да плащат данъка върху автомобила си. От Нова година общините ще получават всекидневно информация за регистрациите в КАТ, съобщава Нова телевизия.

Гражданите вече няма да се редят на второ място - в общината, за да обявяват собствеността си, но няма и да може да се „скрият”.

По закон ще дължат данъци за пет години назад. Ако годишно налогът им е 100 лева - общо 500. Към това трябва да добавят лихвите - около 50-60 лева и не само. Ще им се наложи да приготвят пари и за глоба - всяка община ще реши каква да е тя.

До момента на практика се оказваше е достатъчно да регистрираме колата си в КАТ и можехме да си спестим безнаказано плащането на данъка в общината. Защото при проверка на пътя, никой не иска документ за платен данък.

С новата система общините ще събират повече пари, а хората ще чакат по-малко.

Александра ще е една от последните, на които ще им се наложи да се редят и на още една опашка пред общината. Изненадващо, приятелят й Даниел, който е от Белгия не е изненадан от опашките у нас.

„Малко над 900 талона сме издали. - Тези софиянци няма да минат между капките, да си спестят данъците? - Получават информация, за да може да потърсят собственика, да си декларира превозното средство”, обяснява Николай Петров, началник сектор МПС „Пътна полиция”-София.

От Нова година за всяка регистрирана кола в КАТ ще знаят и в общината - вече няма как да си спестим от данъка.

Така в хазната на София може да влязат около 3-4 милиона лева допълнително от данъците, лихвите и глобите. За онези, които си признаят данъчните грехове сами, и навреме, се очаква глобата да бъде минимална - 20 лева. След това може да достигне и до 100.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

29.12 2014 в 17:05

А следващата правилна стъпка ще е да направят данъка върху МПС-та "плосък" - фиксирана сума на всяка конска сила. Защото в момента разликата в данъка между 100 и 101 коня може да бъде 4 пъти!

29.12 2014 в 13:21

Vip)Gazar извинявай не ти разбрах въпроса и писах отговор. Имам същия въпрос като теб. От офффффф ниуз са могли да драснат още някой друг ред инфо.

29.12 2014 в 13:17

Vip)Gazar, за да отпишеш от регистрация МПС, трябва първо да представиш в МВР документ че си си платил данъците на МПС-то в общината. Точно това е новото в системата - вече няма да трябва да вадиш документ удостоверяващ че си си ги платил, а МВР ще има достъп до тази информация, и пак остава момента с разкарването в общината/банковия клон, за самото плащане. Вчера четох за електронния подпис в България, с който се управляват услуги като интернет банкиране, с което съответно могат да се правят плащания през интернет (включително и на данъци). Невероятно сложно ми се струва изполването на такъв електронен подпис. Живея в Норвегия, и електронния подпис представлява една джунджория която има дисплей и генерира уникални кодове, всеки път когато трябва да се подпишеш електронно, натискаш копчето излиза код, вписваш го, вписваш в следващата стъпка и парола която само ти си знаеш/си си създал и готово. В България е джунджория с някакъв чип, и четец за него, и някакви електронни сертификати, и общо взето трябва да имаш висше за да се справиш, при полжение че повечето българи над 40 годиша възраст (от които е основното население на България - мнозинството) са компютърно неграмотни.
Кога ще ги стигнем?

29.12 2014 в 11:06

Срам ме е ,че 25 години след уж падането на комунизма,търпим заместник -кмет на София да бъде Дончо Барбалов,син на генерала от ДС Петър Дончев Барбалов.Това синче е автор на тези наредби за данък върху автомобилите.И като плащаме този данък този Дончо да даде отчет ,къде отиват парите и какво получава данъкоплатеца като резултат от тези милиони,които събират общините.Поне давайте отчет,бе,нагли кметове!

28.12 2014 в 08:03

Ако бракувам кола в КАТ, дали в общината ще го знаят, за да не ми търсят данък или пак ще вися в общината да я отпиша?

27.12 2014 в 20:18

Правилна стъпка в посока електронно правителство, но има още какво да се желае. Сега трябва да се даде възможност задълженията да се плащат/проверяват по електронен път (или ако вече е възможно, да се разясни как), без да се ходи в общината, и да се проверява какви са те.