"Подписката на Дичев срещу мен - ЦСКА от „В” група да играе срещу Барселона"

OFFNews Последна промяна на 17 август 2015 в 11:12 10853 26

Директорът на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров изпрати становище по повод подписката срещу с искане за пенсионирането му, която преди дни започна професорът по културна антропология в СУ "Климент Охридски" Ивайло Дичев. 

"Настояваме Божидар Димитров (роден 1945 г.) да бъде пенсиониран от поста директор на НИМ. Този човек обижда научната общност с недоказани твърдения и небивалици, обижда националното чувство с търгашеското си отношение към наследството, превръщано в бутафория за пред туристи", беше записано в мотивите към подписката. 

До момента подписката са подкрепили над 2200 души. 

Според Божидар Димитров обаче той си върши добре работата като директор на НИМ и по думите му дори авторите на подписката са наясно с това, защото в мотивите не се споменава нищо за работата му. 

Освен това той подчертава, че "научната общност не е съставена само от Ивайло Дичев и Калин Янакиев" и две неправителствени организации вече са започнали подписка в негова защита. 

Димитров посочва още, че в момента не е член на нито една партия. Симпатизира на ГЕРБ, но освен това "на Патриотичния фронт и малко (в някои направления) и на АБВ и дори на Реформаторите, нищо че Калин Янакиев и Ивайло Дичев принадлежат към тях. По принцип нека Радан Кънев посъветва двамата юнаци да не воюват с мен на това бойно поле. Това е все едно ЦСКА от „В” група да играе срещу Барселона".

Ето и пълния текст на становището на Божидар Димитров, изпратено до медиите:

До мен достигна вестта, че проф. Ивайло Дичев е започнал подписка за моето пенсиониране. В същото време две неправителствени организации – фондациите „Приморско” и „Тангра - Танакра” са започнали съответно в петък и събота подписка в моя подкрепа. По този повод държа да заявя следното:

Аз съм назначен за директор на НИМ с договор с Министерството на културата „до конкурс”. Директорите се сменят при лоша работа в поверената им институция. Моята работа в НИМ с известна нескромност се оценява, като много добра и не е случайно, че в мотивацията на организираната от Ивайло Дичев този раздел от работата ми не се засяга. Тяхната мотивация е свързана с (цитирам)

Обижда научната общност с недоказани твърдения

Обижда вярващите християни с езически измишльотини

Гордее се с това, че е бил сътрудник на ДС

Има търгашеско отношение към наследството, превръщано в бутафория пред туристите.

Първият мотив е чиста проба „осъждане за мнение в историята”.

Научната общност не е съставена само от Ивайло Дичев и Калин Янакиев. В подписката в моя подкрепа въпреки, че е в началния си стадий виждам имената на двама академици – историци, няколко професори, десетки млади историци. Те вероятно ще станат много повече в края на седмицата. А и за мнение осъждаха и наказваха само при комунизма. Тези ли времена искат да върнат Ивайло Дичев и Калин Янакиев. Господи помилуй!

И много представители на клира вече са се подписали в подписката в моя подкрепа. Очевидно те не смятат, че говоря езически измишльотини. И трудно могат да поддържат тезата на Калин Янакиев, че съм главен езически жрец на републиката, когато научат простия факт пазен от мен, поради характерната ми скромност, че досега съм събрал средства и построил изцяло или имам солиден принос на 30 (тридесет) християнски храма. За да бъде проверимо за първи път съобщавам някои от тях. Това са храмовете в гр. Неделино, Петрова нива, с. Стряма – Пловдивско, гр. Ахтопол, Меден рудник в Бургас, родния Созопол, Гигенския манастир и т.н. Не случайно в подписката в моя подкрепа има толкова много имена на свещеници, монаси, игумени, епископи. Ще има и още.

За ДС. Издал съм досието си в книга. Ако някой намери нещо укоримо в него, нека публично хвърли камък по мен. Не съм сменял политическите си убеждения. Бил съм член на БСП, напуснах я в 2009 г. преди изборите и казах: „Една партия за един живот стига”. Оттогава не съм ставал член на друга партия. Естествено симпатизирам на ГЕРБ, намирам управлението им за много добро при актуалната световна политическа и икономическа ситуация, но аз симпатизирам и на Патриотичния фронт и малко (в някои направления) и на АБВ и дори на Реформаторите, нищо че Калин Янакиев и Ивайло Дичев принадлежат към тях. По принцип нека Радан Кънев посъветва двамата юнаци да не воюват с мен на това бойно поле. Това е все едно ЦСКА от „В” група да играе срещу Барселона.

И остава последното: „търгашеското отношение към наследството”. Мисля като гледам медийната война, че това е главната причина за исканата оставка. Те са против (кой знае що) възстановяването на историческата памет чрез реставрацията на българските средновековни крепости, християнски храмове и манастири. Случаят с Голямата базилика просто препълни чашата на националния им нихилизъм. Радвам се донякъде, че са принудени да нарушават една от Божиите заповеди – не лъжи. Аз не съм възстановявал нито една крепост от 30-те вече частично възстановени. Само съм казвал мнението си, че тази политика е правилна и общоевропейска. Художникът Комарницки рисува карикатури на които градя крепости с „итонг”, а Горан Благоев твърди,че крепостите се вдигат с бетон. Дебела лъжа. В нито една от възстановените крепости не е използуван нито „итонг”, нито грам бетон. Няма да бъдат използувани и при Голямата базилика. 

И накрая за подписките в моя защита. Тази нова форма на българската демокрация (протест – контрапротест, митинг – контрамитинг, подписка, контраподписка) не ми харесва, кой знае колко много, но си е форма на демокрация. Искам просто да изясня пред симпатизантите си, че те ще гласуват не толкова, за да остана директор (аз сам ще си отида един ден най-вероятно, когато завърша последната голяма задача в професионалния си живот – възстановяването на Голямата базилика), а в подкрепа на политиката на възстановяване на националната памет, безжалостно изтрита от османските завоеватели. Това ще бъде силен плесник върху националния нихилизъм, безродие и примиренчество с „реалностите” в историята.
Съвсем на края искам да благодаря на фондациите „Приморско” и „Тангра - Танакра” за това, че дават възможност на всички български родолюбци да се произнесат по случая.

Божидар Димитров – Директор на Националния исторически музей

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

18.08 2015 в 00:13

Божо и Тангра-ТанНакРа са един дол псевдонаучни ченгета и любители на сензациите...

17.08 2015 в 23:57

НЕ ПИПАЙТЕ ПРОФЕСОРА!!!

17.08 2015 в 20:10

.... и още нещо - тези попове, дето са се подписали в защита на Божо, не са ли и те АГЕНТИ НА ДС?
Защо имам натрапчивото чувство, че тези така наречени "ремонти" на храмове са си чиста проба начин за крадене на пари - пишем, че СМР са за 200 000, а ги изпълняваме за 10 000 и ето как некои ора забогатяват.
Не е лошо да се направи ревизия от какви фондове са дадени парите, имало ли е консурси и т.н.
Нямам нищо против Божо - интересен образ е. Увлекателен разказвач. Обаче наистина прекалява с тези вампири и светени води. Пресолява манджата (поне по моя вкус).
Историческата наука и археологията са сериозни науки и е грозно да фабрикуваме бутафорийки и кичове, само за да се харесаме на простолюдието.
Още повече, че България е пре-богата на исторически паметници и няма нужда от такива евтинии.

17.08 2015 в 19:45

1. НОИ и министерството да дадат писмено обяснение на какво основание човек, роден 1945 г. не е пенсионер и взима заплатата и работното място на друг по-млад човек!
2. За майка ми и за баща ми нямаше такива облаги - пенсионираха ги, въпреки, че можеха да работят още година-две.
!!!Аман от тез агенти! Аман от туй ДС!!!! Не свършиха ли, веее!

17.08 2015 в 18:31

Костококите, по-долу са се разцвърчали, все едно, че проф. Димитров им е дал поредната доза антибиотик.

Добре е, че това лекува, щото на последната сбирка на Платежна Мрежа и ДСБ, инфектираните бяха около 200 болни.

ПП

Къде е пипонестия наследник на Драгалевския калайджииски род.

Липсва ми тоя миризлив поборник за трона на синьоджукия крадец.

17.08 2015 в 17:15

Т.нар."професор"(а всъщност ст.н.с. първа степен по каноните на съветизираната БАН,създадена от комунистическата власт на мястото на истинската БАНИ) Б.Димитров по нормите на държавното обществено осигуряване и на трудовото право трябва да е пенсиониран.Това е самата истина,а не дали е нахалник,"културтрегер" или най-обикновен казионен ментарджия и шарлатанин.Просто мястото му е сред пенсионерите-и според правните,и според моралните норми.Само в "държави" като Вардарска Македония правят бутафорни паметници,ние ще сме вторите.По идея на Божо базиликата в Плиска ще се възстановява,тоест ще се прави възстановка,макет,копие на оригинала.Само този факт показва колко му чини акълът на "историка" Б.Димитров.

17.08 2015 в 16:46

Аз не мога да разбера какви са тези хейтърски коментари и с какво самочувствие го плюете? Какво ви е направил? Човека си работи, реставрира паметници, води предаване за Българска история, поддържа българщината жива! Пръкнал са някакъв български каруцар и нарежда ....ееей мамито ви... какъв трябва да е човек, че да ви се хареса бе?
То тряя да си и малко луд, че да тръгнеш да правиш нещо за тая държава,която вече е пълна с мърша. Жалко че всичко свясно вече почти се изнесе на вън, останахте само утайката.

17.08 2015 в 16:07

Батко Божо е Пич, Политик и Историк; всички ние в Бургаския край много го уважаваме!

17.08 2015 в 16:03

Боже, Боже, наглия лъжец, ДС професорчето божко вампиролога - "Подписката на Дичев срещу мен - ЦСКА от „В” група да играе срещу Барселона" и какво чудно, все пак ЦСКА е повече отбор в условията на червената мафия отколкото тиквоций велики е генералче или мазния посерко професор.

17.08 2015 в 15:21

Вампира явно вече съвсем е изперкал щом се мисли за ФК Барселона, наистина си е за пенсия. Чуди се каква глупост да измисли за да си оправдава работата. А това че симпатизирал на почти всички партии е жалко подмазване.
 
X