Подписахме конвенцията на ООН по изменение на климата

ОFFNews 22 април 2016 в 19:52 1879 0

Снимка Хъфингтън Посст

Снимка от срещата.

Росен Плевнелиев днес подписа Споразумението от Париж на страните по Рамковата конвенция на ООН по изменение на климата, предаде БГНЕС.

„Горд съм да потвърдя ангажимента на България за постигане на общите цели с подписването на този исторически документ. Сега всички ние трябва да предприемем решителни действия за скорошното му ратифициране и прилагане", заяви българският президент в изказване в рамките на пленарното заседание относно климатичните промени.

„Чистите технологии вече са достъпни. Заедно с намаляването на въглеродните емисии, ще бъдат постигнати положителни промени във всички ключови сектори - енергетиката, транспорта, горското стопанство и използването на земята, водите и отпадъците, земеделието.

Ще въведем природосъобразни средства за производство с цел опазване на околната среда и осигуряване на напредък, работни места и по-добро бъдеще за всички", прогнозира Плевнелиев.

Той посочи, че като държава член на ЕС страната ни има правно обвързващ ангажимент до 2030 г. да редуцира емисиите вредни газове с 40% спрямо нивата от 1990 г.

Делът на възобновяемите енергийни източници в общия енергиен микс на България съставлява 21 на сто и далеч надвишава поставената цел от 16% до 2020 година. Милиарди са инвестирани в енергийна ефективност, допълни президентът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови