Почитаме Христо Ботев и загиналите за свободата

Навършват се 147 години от гибелта на поета, сирени в 12 часа в цялата страна

OFFNews 02 юни 2023 в 07:21 991 0

Христо Ботев

Снимка Архив

Паметник на Христо Ботев

147 години от гибелта на Христо Ботев се навършват днес, почитаме и загиналите за свободата и независимостта на България.

В 12 часа сиренната система в цялата страна ще бъде задействана в продължение на 2 минути. При подаването на сигнала всички пешеходци и пътни превозни средства в населените места в страната трябва да преустановят движението си по улиците и площадите, като останат на място.

Във Врачанския Балкан, където преди 147 години е убит гениалният поет и революционер, ще се проведе традиционното всенародно поклонение край величествения паметник на връх Околчица. В поклонението ще участва и министър-председателят Гълъб Донев. Той ще приеме почетния караул в подножието на върха, след което ще произнесе слово и ще поднесе венец пред паметника на връх Околчица.

Всенародното поклонение ще започне с молебен за България, отслужен от врачанския митрополит Григорий. Ще прозвучат слова и Ботеви стихове. В церемонията ще участват и част от 1500-те походници, които през последните пет дни преминаха по стъпките на Ботевата чета от Козлодуй до Околчица.

Традиционно историческият връх събира хиляди родолюбиви българи.

Преди сирените с военен ритуал ще бъдат поднесени венци и цветя на признателност в подножието на величествения паметник на Околчица.

В Калофер, родният град на Христо Ботев, ще се състои митинг поклонение. Преди церемонията от Националния музей "Христо Ботев" с военни почести ще бъде изнесено знамето на Ботевата чета. Точно в 12 часа пред мемориалния комплекс "Христо Ботев" с минутата мълчание ще бъде отдадена почит на героите, загинали за свободата на България. 

Пред бюст-паметника на Христо Ботев в Борисовата градина в София ще се проведе тържествена церемония, посветена на 147-ата годишнина от гибелта на революционера и в памет на героите, загинали за свободата и независимостта на България, съобщиха от Столичната община. В програмата ще участват Гвардейският представителен духов оркестър, мъжки вокален ансамбъл „България“ с диригент Валентин Бобевски и актьорът Христо Чешмеджиев.

От 11:00 ч. на паметника на Васил Левски на бул. „Васил Левски“ в столицата ученици ще четат стихотворения от сборника „Песни и стихотворения от Ботьова и Стамболова“.

С различни прояви в страната представители на военните подразделения на Българската армия ще почетат паметта на поета – революционер Христо Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България, съобщиха от Министерството на отбраната.

Кмет на община предлага вместо сирени да звучат камбани на 2 юни, когато почитаме паметта на Христо Ботев и загиналите за свободата на България. Призивът е на кмета на община Априлци Тихомир Кукенски, съобщи БТА. 

Денят на Христо Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България се отбелязва за първи път през 1884 г. във Враца и Пловдив. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови