Почина Васил Пармаков

OFFNews 22 май 2016 в 07:28 26151 4

Почина Васил Пармаков

На 55-годишна възраст в събота почина големият български джаз пианист Васил Пармаков. 

Пръв за смъртта му съобщи певецът Богдан Томов във Facebook. Той написа "Пармачето вече го няма. Истина е, Бог да го прости и нямам думи за гениалния човек".

Васил Пармаков е мотор на редица джазови формации, за него музикантите казваха, че е най-големият виртуоз.

Басистът Веселин Веселинов-Еко, който е близък приятел и колега на Пармаков, написа в социалната мрежа: "Бог да го прости Васко Пармаков. Дано намери мир душата му ТАМ... тук не намери...".

"Днес ни напусна големият джаз пианист и човек Васил Пармаков. Каква огромна загуба за музиката! Поклон пред него и неговия талант!", публикува в профила си съболезнования и Веско Ешкенази.

Васил Пармаков е роден на 30 септември 1961 г., завършил е специалност джаз пиано в Консерваторията. През 1984 г. започва кариерата си на изпълнител, композитор и автор на филмова музика.

Участвал е в десетки джаз фестивали, както и в съвместни проекти със Симеон Щерев, Милчо Левиев, Теодоси Спасов, Иво Папазов, Стоян Янкулов. През своята кариера той записва и прави турнета с много международни джаз музиканти като Окай Темиз, Йълдъз Ибрахимова, Ленарт Абърг и други. Той е един от музикантите в първоначалния състав на Подуене блус бенд с Васко Кръпката.

През 2011 г. Пармаков издаде и книга – „Аз и майор Блюхер“ с разкази, поезия, сентенции и размисли.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови