Почина единствената жена носител на най-престижната награда за математика

OFFNews 16 юли 2017 в 09:44 8839 0

Почина единствената жена носител на най-престижната награда за математика

Единствената жена в света носителка на най-високата математическа награда е починала от рак на 40-годишна възраст, съобщи снощи Станфордският университет, цитиран от ДПА.

Родената в Иран Мариам Мирзахани е била удостоена с Медала на Фийлдс - смятан за математически еквивалент на Нобеловата награда - през 2014 г. и е единствената жена в 80-годишната история на наградата на името на канадския математик Джон Чарлз Фийлдс (1863-1932), припомня БТА.

Мирзахани, която е професор в Станфорд от 2008 г., е обяснила кривите повърхнини, използвайки "теоретичната математика, която изглежда като чужд език за хората извън математиката: модули на риманови повърхности, теория на Тайхмюлер, хиперболична геометрия, ергодична теория и симплектична геометрия", са казва в съобщението на университета. Въпреки теоретичния си характер нейната научна дейност оказа въздействие върху физическите проучвания за това как е възникнала вселената и в други клонове на математиката като изследванията на простите числа и криптографията, заявиха още от Станфорд.

Мирзахани проявява заложбите си като ученичка в Иран. Тя става първата иранка, спечелила международна математическа олимпиада, след което продължава образованието си в САЩ. Медалът на Фийлдс (с парична равностойност 15 хиляди канадски долара) се връчва на учени под 40-годишна възраст през четири години по време на Международния математически конгрес, предаде ДПА.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови