По-студено време идва с опасно силен вятър от северозапад

OFFNews 24 октомври 2018 в 06:03 3289 0

Силен вятър ще духа днес в цялата страна и ще започне понижение на температурите. Заради вятъра Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) предупреждава за опасно време (оранжев код) в 17 области на страната и потенциално опасно (жълт код) - в останалите 11.

Минималните температури ще са между 6 и 11 градуса, а максималните - от 17 до 22, в София - 17°.

Областите с оранжев и жълт код заради силен вятър днес.

Със значителното усилване на северозападния вятър обаче ще започне да нахлува студен въздух, облачността ще е променлива, след обяд тя ще е по-значителна. На места по преминаващия студен атмосферен фронт ще има превалявания от дъжд, в планините – от сняг. Не се очакват значителни валежи.

През нощта срещу четвъртък от северозапад облачността бързо ще намалява, но с рязко застудяване в отделни райони на Предбалкана е възможно да прехвърчи сняг.

Над планините ще има променлива, често значителна облачност. На места ще превали дъжд, над 2000 метра – сняг, но до вечерта с очакваното рязко застудяване сняг ще превали и в ниските планински части. Ще духа бурен, по върховете временно ураганен вятър от северозапад. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде около 12°, на 2000 метра – около 3°, но след пладне рязко ще застудява.

Над Черноморието облачността ще е променлива, често значителна. Преди обяд ще духа до умерен запад-югозападен вятър. След обяд значително ще се усили северозападният вятър. След пладне и вечерта, по преминаването на студения атмосферен фронт, на места ще превали слаб дъжд. Максимални температури на въздуха и на морската вода е 18°-19°. Вълнението на морето ще бъде 3-4 бала.

В четвъртък ще бъде предимно слънчево, но ветровито, с минимални температури между 1° и 6° и максимални – между 9° и 14°.

В петък северозападният вятър ще отслабне и ще се ориентира от запад, вечерта - от югозапад; през следващите дни ще бъде слаб до умерен. Ще започне бързо затопляне.

До края на седмицата и в началото на следващата ще е предимно слънчево. Над Западна България в неделя-понеделник ще се появи висока облачност, а в югоизточните райони и по Черноморието преди обяд ще има ниска облачност или мъгла. Дневните температури отново ще надхвърлят 20°, на места ще достигат 25°-26°. Минималните също ще се повишат.

През нощта срещу вторник вятърът от юг-югозапад ще се усили, облачността ще се увеличи. На места ще превали слаб дъжд. По-късно през деня вятърът ще отслабне, облачността ще намалее.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови