По-строг воден режим в Перник от днес, обявяват бедствено положение утре

Ще се търси вариант за по-облекчен режим по празниците

OFFNews Последна промяна на 20 декември 2019 в 09:48 3359 0

Пресъхналият язовир "Студена", който захранва Перник с вода.

Новият, по-строг режим на водата в Перник влиза в сила от днес.

До вчера жителите на Перник и околните села имаха вода по 10 часа дневно. От днес часовете се намаляват, като ще са в различно време за отделните райони и селата.

Досега жителите на общината имаха достъп до течаща вода по 10 часа на ден, от днес той ще бъде ограничен.

В централната градска част, кварталите „Изток", „Мошино" и „Тева", както и в селата, черпещи вода от язовир "Студена", вода ще има само от 14 до 22 часа.

В с. Кладница, Делта хил, Долни и Горно Драгичево и Рударци вода ще има от 6 до 21:00 ч.

В кв. "Църква" (ниската част) вода ще има само вечер и през нощта - от 18 ч до 8 сутринта.

Високата част на кв. "Църква" ще има вода от 9 до 19 ч.

В Профилакториума, в кварталите "Ралица", "Моголиче", "Калкас" и в махала "Шевърляк" водата ще тече от 15 до 23 ч.

В кв. "Кало" - с. Рударци - вода ще има от 8 до 20 ч.

Град Батановци, кв. "Бела вода" (блоковете), с. Богданов дол, с. Черна гора, с. Ярджиловци и с. Лесковец ще имат вода от 14 до 22 ч всеки ден.

Междувременно кметът на града Станислав Владимиров съобщи, че утре в града да бъде обявено бедствено положение. Това ще стане на свиканото от него заседание на кризисния щаб в събота, от 9:30 ч.

Граждани обявиха, че тази вечер излизат на протест.

От утре започват дейности и за увеличаване на притока към яз. „Студена“, допълни Станислав Владимиров пред агенция "Фокус".

„Министерският съвет отпусна средства за ремонт на пречиствателната станция, за да избегнем влошаване на качеството на водата, ако се наложи да влезем в мъртвия обем. Най-големият проблем към момента е липсата на приток към яз. „Студена“. По данни от тази сутрин в язовира са влезли само 26 литра, а оттокът е 274 литра. Огромна е разликата между приток и разход, затова волята на държавата, волята на премиера е с всички средства и възможности, с които в момента разполага държавата, още от утре да започнат строително-монтажни работи, с които да увеличим притока към яз. „Студена“, обясни кметът.

Общината оказва съдействие на училищата и детските градини за изграждане на допълнителни хидрофорни съоръжения. Ремонтиран е и резервоарът на областната болница, за да не се налага прекъсване на водоподаването, отбеляза Станислав Владимиров. Ще се търси възможност за по-облекчен режим за празничните дни, добави Владимиров.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !