По следите на трафика на жени към Испания (видео)

OFFNews 31 март 2019 в 21:10 5178 0

Снимка bTV

Семчиново

Много българи в Малага, Испания, попадат в "улицата на Ада", разказа първата част на разследване на bTV Репортерите.

Втората част на разследването разкрива какво се случва в пазарджишкото село Семчиново, откъдето тръгва мрежата за трафик на жени с цел сексуална експлоатация в курорта Марбея, Испания.

Филмът на Росен Цветков е и история за "героите сред нас" - онези невидими за светлините на прожекторите хора с различни професии във всяка държава от ЕС, които всекидневно се грижат за безопасността ни.

Местните избори в пазарджишкото село Семчиново през 2015 г. спечели Пламен Темелков, издигнат от Единна народна партия. Победата му е посрещната противоречиво и с обвинения.

Попитан дали познава законите за местно самоуправление, новият кмет отговаря – ще ги научим.

През 2017 г. се провежда международна полицейска акция. Кметът на селото е арестуван. По първоначална и неофициална информация става дума за трафик на жени в Испания.

Антонио Калдерон, Малага

„Това, което установихме е, че основният лидер не е на територията на Испания. Тук имаше двама босове, но лидерството на цялата група беше в България. Това разкрихме благодарение на българската полиция. Разбрахме, че става въпрос за кмета на едно село”, уточнява Антонио Калдерон от Малага, ръководител на разследващия екип.

Снимка: bTV

Арестът и последвалата екстрадиция в Испания прекъсват управлението на Темелков в средата на мандата му.

На върха на йерархията са установени лицата Асен Маргинов, Димитър Маргинов, Пламен Темелков, твърдят от сектор „Трафик на хора” към ГДБОП.

Въпреки че е бил задържан, кметът още си е кмет… След като е пуснат под парична гаранция от Испания, той се връща и печели частичните местни избори през 2018 г. Побеждавайки опонента си - емблематична фигура на прехода – Димитър Джамов.

Снимка: bTV

Делото в Испания срещу разбитата преди близо 2 години група все още не е започнало.

„Гледайки доказателствата, които бяха събрани, очакванията са много големи. Мисля, че ще има ефективна присъда”, отбелязва Франциско Хименес-Виярехо - представител на Испания в „Евроджъст”.

Обратно в Семчиново, кметът има свои планове за бъдещето - нов кметски мандат наесен.

„Минимум 70% подкрепа ще има за Марин и за мен. Минимум 70%. Това за какво ви говори, кого да слушаме - разследващите, Прокуратурата или народа?”, казва Пламен Темелков.

Защо полицаите у нас и в Испания твърдят, че парите, спечелени на „улицата на Ада“, се пренасят и инвестират в имоти в село Семчиново? Какво споделя местният кмет за разследването срещу него като част от високите нива на групата за трафик на жени и как завършва престоят на екипа на bTV Репортерите в известното като селото на проститутките и сводниците – може да гледате на btvnovinite.bg.

Филмът „Улица „Ад” на разследващия журналист на bTV Росен Цветков и операторите Петър Джанаваров, Добромир Иванов и Евгени Генов е реализиран в партньорство по кампанията на ЕК „Европейски съюз - по-защитени заедно“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови