По следите на българите на Улицата на Ада (видео)

Росен Цветков с разследване под прикритие за трафик на жени в три държави

OFFNews 30 март 2019 в 21:27 6604 0

Снимка bTV

Разследване в две части на bTV Репортерите, заснето на територията на три държави - Испания, Холандия и България, разкрива какво е присъствието на българския криминален контингент в курорта Марбея и каква е схемата за трафик на жени с цел сексуална експлоатация в района. Първата му част можете да гледате тук

Репортажът разказва и за "героите сред нас" - онези неизвестни хора с различни професии във всяка държава от ЕС, които всеки ден се грижат за безопасността ни. 

През юни 2017 г. по едно и също време полицаи атакуват десетки имоти - в района на пазарджишкото село Семчиново и в испанската провинция Малага. Поводът е мащабно международно разследване на група за трафик на българки в Испания с цел сексуална експлоатация.


„Всичко започна, когато една от жените успява да избяга и сигнализира полицията", казва инспектор Давид Монсерат, Национална полиция, Испания.

Задържаните в България са 8, а в Испания - над 20. По време на разследването са установени повече от 40 жени - жертви на организацията. Четири години по-рано испанската полиция разбива друга подобна група на същото място и отново с българско участие.

Снимки: bTV

„Жената говореше за двама или трима мъже. Разказа, че са ѝ предложили оферта за работа в Испания – или в хотел, или в домакинство. Когато е дошла, е видяла, че това въобще не е така. Дадохме си сметка, че тези, които са карали това момиче да проституира, са същите мъже, които ние задържахме при предишната акция”, разказва инспектор Давид Монсерат.

И тримата мъже, които са сред арестуваните, са от Семчиново. По време на акцията единият от тях - Пламен Темелков, е кмет на селото. Асен и Димитър Маргинови са братя.

Според разследващите групата, макар и с променлив състав, е действала повече от 4 години в сърцето на популярния испански курорт Марбея. И по-конкретно - на яхтеното пристанище Пуерто Банус.

„Вероятно това е най-скъпата зона в Европа. В задната част на Пуерто Банус има една вътрешна улица, където много престъпници използват високия стандарт на туристите тук. Тя се казва „Улицата на Ада”. Дълга е 300-400 метра, на нея са разположени много барове. Там в определени часове се създава една особена атмосфера - има много пияни хора, има и трафик на дрога”, обяснява Антонио Калдерон, ръководител на разследващия екип в Малага.

В края на януари собственик на нощно заведение на въпросната улица беше разстрелян в колата си. Според испанското издание „Еl Espanol” българският криминален контингент заема централно място в разпределението на престъпността в Пуерто Банус.

В очакване на съдебен процес голяма част от задържаните са пуснати под парични гаранции.

„Не знаем дали сега продължават. Не знаем дали са в зоната и все още оперират", заявява ръководителят на разследващия екип в Малага.

За да стигне до истината, екипът на bTV влиза под прикритие на „улицата на Ада”. Още при първите им стъпки там са посрещнати със секс оферта от две българки. Представят се за чужденци. Водят ги в апартамент над въпросната улица. bTV репортерите успяват да засекат и мъже, разследвани и сочени за лидери на разбитата група. Как преминава срещата с тях – може да гледате на btvnovinite.bg. Филмът „Улица „Ад” на разследващия журналист на bTV Росен Цветков и операторите Петър Джанаваров, Добромир Иванов и Евгени Генов е реализиран в партньорство по кампанията на ЕК „Европейски съюз - по-защитени заедно“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!