По-ниски такси за студентите от 2015 г.

Александра Маркарян 06 февруари 2014 в 17:27 3356 4

Снимка Сергей Антонов

Проф. Анелия Клисарова, министър на образованието и науката

Студентските такси ще бъдат намалени не по-рано от учебната 2015/2016 г., обяви образователният министър проф. Анелия Клисарова по време на изслушване в комисията по образование в Народното събрание.

Това ще стане, ако законопроектът за промени в Закона за висшето образование, внесен от депутати от Коалиция за България, бъде приет от парламента. Той предвижда годишните такси за обучението на студентите да са максимум 30% от нормативно определената годишна издръжка на студент в даденото професионално направление. Сегашният закон допуска студентската такса да е до 2/3 от издръжката, но на практика няма специалности, в които да е достигнат този максимум.

По предварителни данни загубите на университетите ще са между 21 и 25 млн. лева годишно, каза Клисарова и обеща механизмът за финансирането им да бъде променен така, че те да бъдат компенсирани.

Превантивно, още преди да сме намалили таксата, ще компенсираме университетите, като им отпускаме допълнително 21.4 млн. лева, които ще бъдат разпределени на база рейтингите им, каза Клисарова. На това ректорът на Софийския университет проф. Иван Илчев репликира, че така двете мерки приличат на "с едната ръка взема, с другата - дава".

Придобиването на висше образование да не е обвързано с брой години, прекарани в университета, а да зависи само от придобиването на задължителния брой студентски кредити, предложи лидерът на ДПС Лютви Местан, който е и член на образователната комисия.

Сега в закона е записано, че бакалавър се става след покриването на минимум 240 кредита и 4 години следване. За професионален бакалавър (като професионални бакалаври завършват например медицинските сестри, лаборантите и зъботехниците) пък са необходими 180 кредита и 3 г.

Местан обяви, че ще предложи законопроект за изменение на Закона за висшето образование в тази посока за втори път, след като веднъж е внесъл такъв проект, но не е имало политическа воля за приемането му.

Образователният министър обяви, че подкрепя такава промяна и че ще настоява и за още нещо - за отпадането на т. нар. професионален балакавър. Според нея трябва да има само образователна степен "бакалавър" и разликата между единия и другия вид бакалаври да се определя само от покрития брой кредити.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!