По-ниски такси за студентите от 2015 г.

Александра Маркарян Последна промяна на 06 февруари 2014 в 17:27 2921 4

Снимка Сергей Антонов

Проф. Анелия Клисарова, министър на образованието и науката

Студентските такси ще бъдат намалени не по-рано от учебната 2015/2016 г., обяви образователният министър проф. Анелия Клисарова по време на изслушване в комисията по образование в Народното събрание.

Това ще стане, ако законопроектът за промени в Закона за висшето образование, внесен от депутати от Коалиция за България, бъде приет от парламента. Той предвижда годишните такси за обучението на студентите да са максимум 30% от нормативно определената годишна издръжка на студент в даденото професионално направление. Сегашният закон допуска студентската такса да е до 2/3 от издръжката, но на практика няма специалности, в които да е достигнат този максимум.

По предварителни данни загубите на университетите ще са между 21 и 25 млн. лева годишно, каза Клисарова и обеща механизмът за финансирането им да бъде променен така, че те да бъдат компенсирани.

Превантивно, още преди да сме намалили таксата, ще компенсираме университетите, като им отпускаме допълнително 21.4 млн. лева, които ще бъдат разпределени на база рейтингите им, каза Клисарова. На това ректорът на Софийския университет проф. Иван Илчев репликира, че така двете мерки приличат на "с едната ръка взема, с другата - дава".

Придобиването на висше образование да не е обвързано с брой години, прекарани в университета, а да зависи само от придобиването на задължителния брой студентски кредити, предложи лидерът на ДПС Лютви Местан, който е и член на образователната комисия.

Сега в закона е записано, че бакалавър се става след покриването на минимум 240 кредита и 4 години следване. За професионален бакалавър (като професионални бакалаври завършват например медицинските сестри, лаборантите и зъботехниците) пък са необходими 180 кредита и 3 г.

Местан обяви, че ще предложи законопроект за изменение на Закона за висшето образование в тази посока за втори път, след като веднъж е внесъл такъв проект, но не е имало политическа воля за приемането му.

Образователният министър обяви, че подкрепя такава промяна и че ще настоява и за още нещо - за отпадането на т. нар. професионален балакавър. Според нея трябва да има само образователна степен "бакалавър" и разликата между единия и другия вид бакалаври да се определя само от покрития брой кредити.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

06.02 2014 в 20:57

Въпреки, че българите се смятат за образовани, то аз се убедих, че тяхната образованост се свежда преимуществено до технически умения и познания. Основната цел на тяхното образование е подчинена на придобиването на умения и навици които биха им помогнали да се реализират на трудовия пазар, да са конкурентноспособни. Тяхното образование е подчинено на нуждите на корпорациите, като основна цел е да придобият умения за които да им плащат, тоест основен мотив за тяхното образование е и ще си останат парите. Тази подчиненост на образователната политика на интересите на бизнеса, чрез издигането в култ на парите, ще се задълбочава и занапред, както се уверих от разговорите си с българският министър на образованието.

Българите са обречени никога да не осъзнаят, че образованието, ако искат да бъдат свободни, трябва да бъде подчинено на интересите на държавата и обществото. Че то трябва да стимулира мисленето, а не знанието като самоцел. Че от изключителна важност са социалните умения, познаването на различните идейно философски течения относно строежа на обществото и функциите на държавата, и изграждането на ценности извън парите и материалните придобивки като такива.

06.02 2014 в 19:52

Честито на предстоящите вълни от безработни, НО с висше образование!!!
Това е една от най-големите глупости, който скоро са им раждали главите! Хубаво да не се обвързва степента с годините, а само с учебните кредити, но при положени, че статистиката показва, че огромната част от тези висшисти не могат да си намерят работа, за кой Х*Й ще се облекчава създаването на нови ВИСШИ безработни???? Да намалят таксите само на дефицитните професии, да премахнат правилото, че субсидията на студента върви с него и да я обвържат с успехите и реализацията! Сега и да учиш добре като студент и да не учиш, почти всички завършват и после безработни. Няма "сито" и тъпака получава тапия заедно с отличника, а работодателя само поглежда от къде ти е дипломата и те изпраща в девета глуха!

06.02 2014 в 19:17

освен словоблудния,попитайте азис и мишо шамара какво да направите ,за да "въздигнете"образованието отново до :пуц,рабфак,АОНСУ,и "профиесурите" на ВАК!срещу тъпотата лекарсва" няма открити,няма открити.."

06.02 2014 в 18:32

Каква била тя!
Значи студентските такси ще бъдат намалени след 2 години, т.е. когато не сме на власт вече.
И 250 000 работни места до края на мандата,т.е. надявайте се вие,а пък ние ако не ги осигурим какво от това - нали така и така си заминаваме.
И пенсиите с 5 лв, но чак година и два месеца след началото на управлението ни.
И на хората с минимални заплати ще върнем пари, ама чак след другата пролет.
И на море може да ви заведем, ама на зима...евентуално 2016, ако сте живи...