Свалят университетските такси за обучение на студентите

Александра Маркарян Последна промяна на 04 февруари 2014 в 15:20 4787 12

Снимка sxc.hu

Проектозакон отваря вратата за намаляване на таксите за обучение на студентите.

Таксите за обучение на студентите в държавните висши училища ще бъдат намалени. Това предвижда поправка в Закона за висшето образование, внесена за обсъждане в парламента от депутати от Коалиция за България, начело със Сергей Станишев.

Проектозаконът предвижда една единствена промяна - в чл. 95, ал. 3 от ЗВО.

Според сегашния му текст годишната такса за студентите не може да надвишава 2/3 от размера на нормативно определената годишна издръжка на студент в даденото професионално направление, в което е съответната специалност.

Издръжката е различна в различните специалности - например най-висока е тя за медицина и изкуства, а най-ниска за педагогическите, икономическите и филологическите специалности.

Предложената от Станишев и още 13 депутати промяна е максималният размер на таксата за обучение да не е до "две трети", а "30 на сто". Така максималният размер на студентските такси за обучение няма да надвишава 30% от определената от държавата годишна издръжка за обучение в даденото направление.

Таксите за различните специалности ще намалеят с различен процент, тъй като сега много от тях (особено най-скъпите) не да достигнали такси в размер на допустимите 2/3 от издръжката, а са значително по-ниски.

Вносителите на проекта са Сергей Станишев, Янаки Стоилов, бившият зам.-министър на образованието и настоящ председател на комисията по образование в парламента Ваня Добрева, Татяна Буруджиева, Румен Гечев, Кирил Добрев, Христо Монов, Петър Кънев, Пламен Славов, Милко Багдасаров, бившият зам.-министър с ресор "Средно образование" Кирчо Атанасов, Валентина Богданова, Спас Панчев и Михаил Миков.

Проектозаконът е внесен на 31 януари. Тепърва предстои разглеждането му в комисии и гласуването му на първо и второ четене в пленарна зала, след които ще стане ясно дали промените ще влязат в сила. Ако те бъдат одобрени от Народното събрание, Министерският съвет, който определя таксите за студентите по предложение от МОН и съгласувано с университетите, ще може да предложи нови размери на таксите за студенти.

Ще има ли нови такси от  2014/2015 г. и ако да, какви ще са те, ще стане ясно до края на месец май.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

05.02 2014 в 08:53


Балкански, братинка, това нашето не е капитализъм бе.
То си е социализъм, доразвит с опция за безнаказано и неограничено ограбване.

05.02 2014 в 05:32

Напротив, ОБРАЗОВАНИЕТО и ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО при соца не само бяха БЕЗПЛАТНИ, но и много по-качествени от сега. Лекарите и преподавателите бяха много добре подготвени, и високо квалифицирани.

Всеки който е видял и двете системи може да направи сравнение, и то категорично е в полза на социализма. В момента българското образование и здравеопазване са на много по-ниско ниво отколкото преди 25 годи, и освен това са ПЛАТЕНИ.

Тоест сега за повече хората получават по-малко. ЧЕСТИТ ВИ КАПИТАЛИЗЪМ!

04.02 2014 в 23:41

Към " Професора " - бедните , но интелигентни младежи могат да получат стипендия от държавата или финансиране от частна фирма . Та мисълта ми е , че който иска и го може ,намира начин - този който не може и не иска си намира оправдание .

04.02 2014 в 21:55

Дали щяло да има нови такси щяло да стане в края на май. Демек след изборите. Тъп предизборен популизъм. После ще кажат,че имали добро желание, ама "понеже,обаче,защото".

04.02 2014 в 21:48

Балкански, при соца не само е било безплатно, но и самодостатъчно - съществувало е в един затворен свят, в който живеят все още една част от преподавателите.

Иди на сайта на световната класация на университетите от Шанхай - България дори я няма като опция. Това показва колко са известни проучванията на нашите университети на световно ниво. Иначе, има единици преподаватели, които са си изградили сериозна репутация.

04.02 2014 в 18:53

В университетите, както в природата, празно няма!!! Тези пари ше се вземат отнякъде и пак от студентите, защото те са "клиентите". Само че, ще е по "втория начин". Червени презизборни димки, от най-долен, популистки вид!!

04.02 2014 в 18:38

Социалистите и гащите ще си свалят само и само да управляват !?!

04.02 2014 в 18:28

Дааам явно Финаландия, Дания и т.н. са със супер слабо образование тъй като там е познай какво? Безплатноо....
ама данъците са > 50%.
Аз предпочитам либералния подход.. уви в Бг няма шанс за него.

04.02 2014 в 17:48


Балкански, умно момче изглеждаш, ама ..
Нищо "безплатно" не е качествено и не се цени.
Образование е скъпа работа. Бедните, които не могат да си го позволят, ако го заслужават, трябва да бъдат подпомогнати с ниско-лихвени студентски кредити.

04.02 2014 в 17:08

При соца образованието беше абсолютно безплатно.

Сега при капитализЪма искат да ни убедят, че намаляването на таксите било нещо хубаво. Всъщност такси изобщо не трябва да има.

Така се слага бариера на пред бедните, но интелигентни младежи. Образованието става достъпно само за богатите кретенчета.