По морето масово се работи без трудови договори

OFFNews Последна промяна на 12 септември 2015 в 18:37 3004 4

По морето масово се работи без трудови договори

Най-често срещаните нарушения на Черноморието е наемането на работа без трудов договор - работещи без договори са установявани при всяка осма проверка по морските курорти. Това показват резултатите от проверка на Изпълнителната агенция „Главна инспекция по труда”.

Над 300 проверки повече на сезонни обекти са извършени в рамките на инспекционната кампания през лято-2015 в сравнение с 2014 г.

Нарушенията, свързани с работното време и по възникване на трудовите правоотношения, продължават да имат най-голям дял от всички установени по време на инспекционната кампания по морските курорти. Традиционно службата засилва контрола в тях през двата пикови месеца за сезона - юли и август, като се командироват и инспектори от вътрешността на страната.

По време на кампанията през тази година са извършени 1286 проверки в областите с курортни селища - Варна, Бургас и Добрич. Това е с 321 проверки повече от лятото на 2014 г. Проверени са 1282 предприятия с 24 041 заети в тях. Установени са 152 души, които са работили без сключен писмен трудов договор, т.е. такова нарушение е установявано средно при всяка осма проверка.

Когато се установи лице без договор, задължително се съставя акт за установяване на административно нарушение, с който са свързани и последващи финансови санкции. Те не могат да бъдат под 1500 лв., тъй като в Кодекса на труда изрично е регламентирано, че това нарушение не може да е маловажно, се посочва в съобщението.

Установени са 21 случая на непълнолетни, които са работили без разрешение от инспекцията по труда, и съответно - без договори. За тези случаи се сигнализира прокуратурата, тъй като нарушението е криминализирано и се преследва по силата на Наказателния кодекс, припомнят от агенцията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови