По-малко българи харесват ЕС спрямо края на 2021 г.

Беатрис Младжова 22 юни 2022 в 11:21 1768 1

Нагласи за членството в ЕС

Снимка Евробарометър

Нагласи за членството в ЕС - 2022

Проучване на Евробарометър за пролетта на тази година сочи, че България е единствената страна членка на ЕС, в която се забелязва спад - макар и лек - на процента от хората, които оценяват съюза положително. В същото време почти половината българи подкрепят Китай и Русия, а над 50% имат отрицателно отношение към САЩ.

Почти две трети от европейците смятат за положително членството в ЕС, което е най-високият резултат от 2007 г. насам. Изключение са Гърция и Словакия, които остават неутрални по въпроса. Повечето респонденти там смятат, че то е "нито добро, нито лошо".

В сравнение с резултатите от предишното проучване от края на миналата година, резултатите по този показател са се увеличили значително в повечето страни членки, докато в България се отчита лек спад от 2%. Почти половината анкетирани българи - 49 на сто, виждат ЕС положително, което представлява 2% спад спрямо 2021 г.

Русия е оценена положително едва от 10% от анкетираните европейци, а Китай е с втория най-нисък резултат от 22%. Европейците виждат по-положително Великобритания - 65% и САЩ - 58%.

Българите също имат положителна нагласа към Обединеното кралство - 62%.

Същевременно почти всеки втори българин оценява положително Русия и Китай, а преобладаващата оценка за САЩ е отрицателна - 53% срещу 40% положителна.

Две трети от анкетираните у нас смятат, че в момента поддържането на цените и разходите за живот е по-важен приоритет от защитата на свободата и демокрацията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1005

1

Блейк7

22.06 2022 в 13:30

Време е, за истинска промяна в системата за образование и спешна програма ( ако е нужно и с финансова подкрепа от ЕС) за ограмотяване на българите по функционалната способност ДА МИСЛЯТ!
 
X

Подкастът на OFFNews