По-евтини социални услуги, ако дариш имот на държавата

OFFNews Последна промяна на 26 август 2020 в 15:54 4976 1

Снимка unsplash.com/Josh Appel

Социалните услуги ще бъдат по-евтини, ако се дари недвижима собственост в полза на държавата или община с цел създаване, развитие или финансиране на социални услуги.

Това е записано в публикувания вчера за обществено обсъждане проект на Правилник за прилагане на Закона за социалните услуги. Такива са например резидентна грижа за деца в специализирана среда; приемни семейства; асистентска помощ за хора с увреждания, които не мога да се обслужват сами (напр. за придвижване, за домакинска работа и др.).

За всяка социална услуга държавата ще определя годишен стандарт, а таксата ще е процент от него. На база годишната такса ще се определя месечна, седмична, дневна и почасова. Какъв ще е стандартът, и съответно новите такси, все още не е известно. Предстои стандартите за финансиране на социалните услуги от държавния бюджет да се разработят и приемат по реда на Закона за публичните финанси.

Според чл. 69 на проектоправилника ще има групи хора, които няма да плащат пълния размер на таксата за ползване на социална услуга. Те са:

- хора, дарили недвижима собственост в полза на държавата или община с цел развитие или финансиране на социални услуги;

- ползватели на социална услуга между 18 и 21 г., които до навършване на пълнолетието си са живели в места за подкрепа на деца с противоправно поведение;

- хора, които ползват социална или здравно-социална услуга за резидентна грижа, финансирана от държавния бюджет - за таксите за информиране и консултиране; застъпничество и посредничество; терапия и рехабилитация; обучение за придобиване на умения; подкрепа за придобиване на трудови умения.

- хора с доходи под линията на бедност (за 2020 г. тя е 363 лв., за 2021 г. ще бъде 369 лв.).

- хора, чийто месечен доход е под размера на таксата/таксите за всички ползвани от тях социални услуги.

Какъв ще е процентът, който те ще плащат, също предстои да се обяви.

Социалните услуги ще могат да са почасови, полудневни, целодневни, денонощни, а също краткосрочни (до 6 месеца), средносрочни (до 1 г.) и дългосрочни (от 1 до 3 г.).

Общините ще могат да предоставят всички социални услуги, но такива ще могат да предоставят и частници, регистрирани по Търговския закон - български физически лица и юридически лица от ЕС или ЕИО.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3232

1

tarabata

26.08 2020 в 23:14

ХАХАХАХААХАХА а не може ли да го прехвърли с право на ползване и да си харчи парите както намери за добре? И ако прехвърли имот не следва ли всичките услуги да са безплатни, вашта мама селска проста алчна герберастка!!!