Ново 20: Николай не се е отказвал да стане патриарх

OFFNews 30 май 2024 в 09:17 4821 1

Антоний
Митрополит Антоний.

Пловдивският митрополит Николай не е депозирал официално в Светия синод писмото, с което се отказва от патриаршеската надпревара. Това каза пред БНТ Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний.

Той нито потвърди, нито отрече дали Николай ще участва в изборите за нов глава на църквата. На 20 юни Светият синод ще се събере, за да бъдат излъчени тримата, измежду които ще бъде избран новият патриарх.

"На 30 юни ще се проведе и изборът на нов патриарх, неговата интронизация, за да може на 1 юли да бъде извършена първата света литургия от него", обясни митрополит Антоний.

Преди два месеца самият пловдивски епископ обяви, че не иска да става патриарх. Но действията му показват съвсем друго.

Само преди три дни за Сливенски митрополит бе избран Арсений, който е "креатура" на пловдивския владика. Това накланя силно везните в негова полза при бъдещия избор на религиозен водач на православните българи.

Според слуховете в кулоарите на Синода тримата в късата листа за избор на нов патриарх ще бъдат митрополит Николай, митрополит Йоан и Врачанският митрополит Григорий.

Пред БНТ митрополит Антоний коментира и връщането на тленните останки на цар Фердинанд у нас.

"Прелиствайки историята, за мнозина цар Фердинанд е противоречива личност, но църквата оценява неговия исторически акт - че посвещава своя престолонаследник цар Борис в православната вяра. Далновиден акт е, защото той е преценил, че неговият наследник, който ще управлява българския народ, трябва да изповядва и вярата му", посочи той.

Митрополитът обясни, че царската власт е богоустановена, а още в Стария завет царете са били помазвани от пророците. Това е останало и в чина на интронизацията.

"Важно е да помним българските царе, затова Светият синод пази всички моменти, в които БПЦ е поддържала тези свои ясно изразени контакти с цар Борис Трети", каза още митрополит Антоний.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    За писането на коментар е необходима регистрация.
    Моля, регистрирайте се от TУК!
    Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

    11300

    1

    yoghurt

    30.05 2024 в 09:34

    С лъжа не се става Патриарх. Той написа писмото, отмени избора на законно-избраните владици в Сливен за да изберат протежето му. Лъжепатриарх..
     
    X

    Русия търси разкол в българската църква, за да бъде избран проруски патриарх