Плажовете масово остават без охрана

OFFNews 31 август 2014 в 12:47 3412 1

От утре плажовете масово остават без охрана. Въпреки прогнозата за топъл септември, над 90 на сто от концесионерите ще съкратят драстично спасителите още от 1 септември, съобщава bTV.

Активният летен сезон завършва със 17 инцидента по Южното Черноморие, като повечето са станали на охраняеми плажове. Заради хроничния недостиг на спасители, това лято концесионерите сами определят по схема как да обезопасяват ивиците. Изискването е в началото и в края на сезона да има по един пост, без значение колко е голям плажът.

Точно това се канят да направят повечето концесионери - да оставят минимален брой спасители, главно пред заведения и хотели. А в по-отдалечените курорти плажовете изцяло ще затворят, прогнозират от Асоциацията по водно спасяване. Обяснението на стопаните е, че туристите намаляват и нямат сметка да ги пазят, без обаче да отчитат факта, че това лято, заради дъждовете, сезонът се измести назад.

Плаж „Перла" край Приморско не прави изключение - веднага след уикенда следва преустройство в охраната, макар че и сега спасителите са по-малко.

Съседният плаж също остава с по-малко спасители. Според стари кадри, част от тях и без това не вършат работата, за която са наети. „Имаше спасител нудист и винаги се пече гол. Уж работи, а всъщност е отзад на дюните. И имаше инцидент пред неговия пост. Той докато си сложи банските да дойде, ние вече бяхме извадили хората", разказва спасителят Владимир Владов.

Без спасители и лекар цяло лято останаха над 40 плажа на юг. Идеята на регионалното министерство да осигури охрана поне на най-посещаваните ивици, не видя бял свят. въпреки осигурените от бюджета 1 милион лева. Оказа се, че и Червеният кръст не може да намери спасители. За да има ефект от съкратената охрана на плажовете, от Асоциацията по водно спасяване съветват да се върнат някогашните спасителни кули.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови