Платено с европари: Прокиснало мляко от Полша за учениците в Перущица

Мартин Георгиев 05 ноември 2018 в 16:19 7415 1

Вкиснато прясно мляко, произведено в Полша, са получили учениците от основно училище в гр. Перущица, научи OFFNews.

Продуктът е доставен от фирмата "Млечни продукти Тракия" на "БМК Холдинг" по схема "Училищно мляко", която е съфинансирана от ЕС.

От етиката става ясно, че млякото е произведено в Полша за дружеството "Млечна промишленост Хасково" ЕООД. Справка в Търговския регистър сочи, че едноличен собственик на фирмата е "БМК Холдинг".

В наредбата, която регламентира схемите "Училищно мляко" и "Училищен плод", изрично е разписано, че когато доставчикът е производител, "той доставя само продукти, които са произведени от него".

Това не е единственото нарушение в случая. На опаковката на прясното мляко е посочено, че маслеността му е 3,2%. Изискването обаче е тя да бъде 2%.

"Даже беше и прокиснало млякото. Тази фирма работи за първа година с нас", коментираха от ОУ "Петър Бонев" в гр. Перущица.

Пред OFFNews собственикът на "Млечни продукти Тракия" Владислав Михайлов отрече да е снабдявал с полско прясно мляко учениците в област Пловдив. Той помоли да почакаме 10 минути за допълнителен коментар, след което обаче спря да си вдига телефона.

Преди седмица OFFNews съобщи, че най-малко 10 учебни заведения в Сливен и Ямбол са получили мухлясал, преетикетиран кашкавал по Схема "Училищно мляко". Развалените продукти тогава също бяха доставени от хасковската фирма "Млечни продукти Тракия". По повод публикациите Районна прокуратура Сливен разпореди проверка от РЗИ и БАБХ на случая.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови